MEDICINA

Személyi igazolvánnyal fájdalomcsillapítót

Új időszámítás kezdődött a gyógyszertárakban idén. Az új Egészségügyi Tér (EESZT) hozzájárul, hogy mostantól papírrecept nélkül is kiváltsuk a nevünkre szóló gyógyszereket, így nem jelent majd problémát, ha véletlenül otthon hagytuk az orvos által írt papírt.

Az e-receptet a háziorvosunk írja fel az eddig megszokott módon a rendelőben, ám a vény adatai felkerülnek az új Egészségügyi Térbe, ahonnan lekérdezhetővé válnak a gyógyszertárakban, ezzel is megkönnyítve a kiváltás lehetőségét.

Ennek köszönhetően nő a betegbiztonság, hiszen minden beteg gyógyszerelése mostantól egy közös rendszerben érhető el az arra jogosult egészségügyi dolgozóknak. Így könnyen kiszűrhető, ha azonos hatóanyagú gyógyszert más néven rendel két különböző orvos, de a patikus felhívhatja a páciens figyelmét a fontos gyógyszer kiváltására is.

A nevünkre szóló elektronikus vény kiváltásához elegendő a gyógyszertárban felmutatni személyi igazolványunkat és TAJ kártyánkat. A közeljövőben pedig elegendő lesz csupán az elektronikus személyi igazolványunkkal igazolni magunkat az e-recept kiváltás során.

Nem kell búcsút intenünk azonban a papírvénynek sem. E-recept felírásakor ugyanis 2018 végéig minden kezelőorvos úgynevezett felírási igazolást nyomtat automatikusan. Ez a régi típusú papírvény plusz vonalkóddal ellátott változata, ami alapján a patikus beazonosítja a Térben a receptet. A felírási igazolás lehetővé teszi, hogy más számára (pl. gyermekeink, vagy idős hozzátartozóink részére) ki tudjuk váltani a gyógyszereket a személyazonosság igazolása nélkül is.

Vannak azonban olyan speciális esetek is, amikor az orvos nem fér hozzá a számítógépes rendszeréhez, így e-recept kiállítására sincs lehetősége. Az otthonunkban történő receptírás során továbbra is hagyományos módon, papíron kerül kiállításra a vény. Ennek tartalma a gyógyszertárban kerül fel az Egészségügyi Térbe, hogy az a későbbi betegellátás során segítse a kezelőorvosok munkáját.

Az EESZT-be került betegadatainkat és dokumentumainkat kizárólag a háziorvosunk és kezelőorvosunk láthatja az egészségügyi szolgáltató medikai rendszerén keresztül. A gyógyszertári rendszerek csak a receptadatokat érik el, így a patikus és a gyógyszertári szakasszisztens kizárólag a receptek adataihoz férhetnek hozzá.

Saját felelősségünk, hogy a lakossági portál felületén (www.eeszt.gov.hu) a digitális önrendelkezés keretében miként szabályozzuk - korlátozzuk vagy éppen engedélyezzük- az EESZT-be kerülő adataink hozzáférhetőségét. Számolni kell azonban a döntés egészségügyi kockázataival is.

Minden beteg jól felfogott érdeke, hogy kezelőorvosa a lehető legteljesebb képet kaphassa egészségügyi állapotáról, így biztosítva a személyre szabott, még hatékonyabb terápiákat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?