Létrehozva: 2016.08.01.

Sokkal károsabb az alkohol a szervezetre, mint azt eddig gondolták!

Egy új kutatás szerint az alkohol még kis mennyiségben sem olyan ártatlan, mint eddig gondoltuk. A szeszes italok a szervezet több területén is közvetlen okozói lehetnek a daganatos betegségeknek.

10 év több kutatásának adatait összegezték azok az új-zélandi kutatók, akik szerint világszerte a daganatos betegségek közel 6 százaléka hozható közvetlen kapcsolatba az alkoholfogyasztással. Ez számszerűen azt jelenti, hogy az alkohol csak a 2012-es évben körülbelül félmillió rákos halálesetért felelt a világon. Az alkohol különösen a máj-, a vastagbél-, a nyelőcső- és a mellrákkal hozható szoros kapcsolatba, de a prosztata-, a hasnyálmirigy- és a bőrrákkal is összefügghet.

Azt, hogy hogyan okoz rákot az alkohol, még nem sikerült teljesen feltárni, de a kutatók szerint ez valószínűleg az érintett szervtől is függ. A torok, a száj és a máj daganatainak kialakulását például az acetaldehid nevű rákkeltő vegyület okozhatja, amelynek szintje alkoholos italok fogyasztásakor jelentősen megemelkedik. A mell szövetei is különösen fogékonyak az alkohol károsító hatására.

Dr. Jennie Connor, a kutatócsoport vezetője szerint egy korábbi, egymillió nőt vizsgáló brit tanulmány például kimutatta, hogy azok a nők, akik hetente 70-140 gramm alkoholt ittak, 13 százalékkal fogékonyabbak voltak a mellrákra, és 5 százalékkal az összes rákfajtára, mint azok, akik hetente kevesebb mint 20 gramm alkoholt vettek magukhoz.

Ám sajnos nemcsak a nagyivókat fenyegetik a daganatok: a sok alkoholt fogyasztók ugyan hajlamosabbak a máj-, a vastagbél- és a gégerákra, mint a kevés alkoholt ivók, ám minden alkoholfogyasztónál ugyanakkora a száj-, a nyelőcső-, a mell- és a garatrák kockázata.

Azt az új-zélandi kutatók is elismerik, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás valamelyest csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ebben azonban más életmódi tényezők is szerepet játszanak, míg az alkohol és a rák között egyenes ok-okozati kapcsolat van. A kutatók szerint épp ezért, akármennyi alkoholt is iszol, mindenképp érdemes csökkenteni a mennyiséget, sőt, időnként teljesen absztinensnek lenni – egyelőre ugyanis úgy tűnik, nincs olyan minimális mennyiség, amelyet még kockázat nélkül el lehetne fogyasztani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Igazságtalan döntés volt? A PL-csapat harcol Kerkez Milos eltiltása ellen

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Ezt ha meglátja a Petike… na abbul baj lesz!” – nem hiszed el, kinek üzent nyilvánosan Majoros Hajni

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg - a csodálatos Cserháti Zsuzsa szenvedései

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet