MEDICINA

Õrület, mire használják a nyári melegben a banánhéjat a nők

A legújabb háztartási praktika az egyik leghasznosabb a meleg, párás, fülledt időszakban. És nemcsak azért, mert enyhíti a kínzó viszketést....

A párás, nyári melegben - melyet olyan nagyon várunk -, bárhol számíthatunk a rovarok támadására. Most olyan házi szereket mutatunk, melyek pillanatok alatt megszüntetik a szúnyogcsípés okozta viszketést, duzzanatot, bőrpírt.

De mégis miért jár olyan kellemetlen tünetekkel annak a parányi szúnyognak a csípése?

A vérszívó rovarok a bőrbe hatoláskor nyálat fecskendeznek a sebbe. Ez megakadályozza a véralvadást, így  könnyebben és gyorsabban tudják lecsapolni a vért. Miután a betolakodó már jóllakva eltávozott, immunrendszerünk észleli az idegen fehérjét, és gyorssegélyként hisztamint juttat a sérülés helyére.

Épp ez, a saját hisztaminunk okozza a viszkető, pirosló duzzanatot.

Ismétlődő csípés: Ami még érdekesebb, az az, hogy egy bizonyos típusú szúnyog visszatérő látogatását szervezetünk egy idő után már nem minősíti veszélyesnek, és nem küld a csípés helyére hisztaminos mentőakciót. A továbbiakban ezért a szúnyogcsípés után nem tapasztaljuk a viszketést és egyéb kellemetlen tüneteket.

Nem mindenki ilyen szerencsés. Van, aki minden újabb csípés összes kellemetlen tüneteit újra és újra kénytelen elviselni.

Új szúnyogfaj: Amennyiben új környezetben, egy megszokottól eltérő fajtájú szúnyog csíp meg bennünket, a test reakciója ismét az erőteljes védekezés lesz.

Házi szerek, melyek gyorsan csökkentik a csípés okozta tüneteket:

Banánhéj

Fedd le banánhéjjal a csípés helyét. A héj belső, fehér felét borítsd a sebre.

Alkoholos törlőlap

A lapocskával töröld át a sebet. Az alkohol közömbösíti a szúnyog nyálát, így megelőzheted az immunrendszer mozgósítását. Az alkohol emellett kellemesen hűsítő hatással is van a sebre.

Jég vagy hűtőpárna

A hűvös kifejezetten jól esik a csípés után. Tegyünk bármit, ami hideg, az égő, duzzadt felületre.

Lehet az jégkocka, mirelit étel, hűtő párna. A hideg megszünteti a duzzanatot, a viszketés is csökken egy időre. A hideg borogatás nem távolítja el a szúnyog nyálát, tehát később visszatér a viszkető érzés.

Calaminos krém

A cink-oxid alapú bőrkrémeket a csípés okozta viszketés ellen fejlesztették ki. Ilyen például a Pruriced krém, mely termálvizet, calamint és málnamag kivonatot tartalmaz. Igény szerint, akár naponta többször is bekenhetjük vele a csípés helyét. Már néhány perc alatt hat.

Antihisztamin tabletta

A szájon át bevehető készítmény leállítja az immunrendszer reakcióját.

Akit tömeges szúnyogtámadás ér, és teste tele van csípésekkel, annak ez a megoldás hozza a leggyorsabb megkönnyebbülést.

Aloe vera zselé

Érdemes otthon tartani pár tövet ebből a csodahatású gyógynövényből. Szúnyog vagy más rovar csípése esetén vágjunk fel egy levélkét, és kenjük a zselés belső nedvet a sebre. Gyulladáscsökkentő tartalmának hála megnyugtatja az irritált helyet és a bőrpírt is csökkenti.

Ha az aloe vera tartalmú készen kapható zselés készítményt választjuk, a kezelés előtt egy másik bőrfelületen végezzünk allergiatesztet.

Szódabikarbóna

Készítsünk krémet szódabikarbónából és pár csepp vízből. Kenjük a szúnyogcsípés területére. Többszörös csípés esetén szódabikarbónás fürdő ajánlott. Adjunk ¼ csésze szódabikarbónát a kellemesen meleg fürdővízhez, és áztassuk benne a testünket. Gyulladáscsökkentő révén nyugtatja a bőrt, elűzi a bőrpírt, megszünteti a viszkető érzést.

Hydrocortison krém

A szúnyog vagy más rovar okozta csípés, harapás helyét a nap folyamán párszor kenjük be hidrokortizonos krémmel. Hűtő hatású, megszünteti a duzzanatot és a viszketést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?