MEDICINA

Remek hír a kávézóknak: ezért jó, ha négyszer iszunk kávét naponta

Szereted a kávét? Megnyugodhatsz, napi 4 csésze feketétől semmi bajod nem lesz: ezt állapította meg egy új tanulmány, amely több mint 740 korábbi kutatás eredményeit tekintette át.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A nemzetközi kutatócsoport szerint napi 400 mg koffein elfogyasztása – ez körülbelül 4 csésze kávénak felel meg – a felnőttek számára még biztonságosan fogyasztható – nagyjából ez a napi adag felső határa. Az új eredmények szerint azonban, ha nem léped át rendszeresen ezt a határt, akkor nem kell aggódnod. A várandós nők naponta legfeljebb 300 mg koffeint fogyaszthatnak, ez körülbelül 3 csésze.

A világ leggyakrabban használt pszichoaktív anyaga, a koffein serkenti az agyműködést és gyulladáscsökkentő hatással bír, ugyanakkor sok kutatás kapcsolatba hozza a szívbetegségekkel és az időskori memóriazavarokkal. Ezen kívül a szorongást is súlyosbítja.

A kutatók korábbi, 2001 és 2015 közötti vizsgálatok eredményei alapján a koffein akut mérgező hatását, a csontokra, a szívre, az agyra és a szaporítószervekre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy az egészséges emberek esetében a 400 mg-os koffeinmennyiség nincs kapcsolatban a hátrányos következményekkel.

A kutatás finanszírozásában részt vett az Amerikai Kávészövetség is. Az Európai Unió Élelmiszer-biztonsági Ügynökségének 2015-ös iránymutatása szerint a napi maximális mennyiséget érdemes 400 mg-ban meghatározni, ennek túllépése már kockázatos. A hatóság figyelmeztet arra is, hogy a várandósság alatti túlzott koffeinfogyasztás esetén a baba kis súlyú lehet, sőt, a túlzott koffeinfogyasztás akár vetélést, vagy fejlődési rendellenességet is okozhat. Érdemes arra is odafigyelni, hogy a kávé nem az egyetlen ital, amelyik koffeint tartalmaz: a teában, az energiaitalokban, a csokoládéban mind van koffein.

Egy másik kutatásból az derül ki, hogy a kávé élénkítő hatását mozgással is elérhetjük: 10 perc lépcsőzéstől éppen annyira felélénkülünk, mintha meginnánk egy csésze feketét.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?