MEDICINA

Ijesztő dolog derült ki a rántott húsról

Mi, magyarok el sem tudnánk képzelni egy ünnepi ebédet rántott hús nélkül. A kutatók viszont ijesztő összefüggésre derítettek fényt a rántott ételek és a szívbetegségek között.

A kínai Sencseni Egyetem kutatói a bő zsiradékban kirántott ételeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy már kis mennyiségű rántott hús is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Réántott hús 01

Akármennyire is szeretjük, érdemes kevesebbet fogyasztani belőle!
Fotó: Pixabay.com

A kínai kutatók egy meta-analízis során 19 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át. Ebből 17-et találtak a témához megfelelőnek, így összesen 560 ember adatait vizsgálták és vetették össze. A tanulmányok készítése során 36 727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet, például szívinfarktust és stroke-ot jelentettek. Ezek előfordulását vették össze a kutatók a résztvevők étkezési szokásaival, főleg azzal, mennyi bő zsiradékban kirántott ételt fogyasztanak. Ilyen ételek – bár mi, magyarok különösen szeretjük őket – nem csak a magyar konyhában fordulnak elő nagy számban, más nemzetek konyhaművészetének is részei. Hat másik tanulmányt is átnéztek, ezek a rántott ételek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek 750 ezer ember adatait tartalmazták, közülük a megfigyelés csaknem 10 éves időtartama alatt 85906-an hunytak el. A tudósok az adatok összevetése során statisztikai következtetéseket vontak le. Ezek azonban riasztóak.

Rántott hús 02

Nem csak a rántott hús, hanem minden rántott étel veszélyes lehet!
Fotó: Pixabay.com

Huszonnyolcszor nagyobb is lehet a rizikó

Bár az egészséges táplálkozás hívei közül sokan azt állítják, hogy mindent szabad enni, csak mértékkel, a rántott ételek, köztük a rántott hús esetében ez sajnos, úgy tűnik, nem igaz. Ezek az ételek ugyanis a Sencseni Egyetem kutatói szerint már kis mennyiségben is károsak, mégpedig nem is kicsit. Már 114 gramm rántott étel elfogyasztása után is nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye, és minél többször eszik valaki ilyesmit, annál veszélyeztetettebbé válik. A legtöbb rántott ételt fogyasztók esetében a szív- és érrendszeri problémák esélye huszonnyolcszor nagyobb, mint azoknál, akiknek az étrendjében a legkevesebb rántott hús és más rántott étel szerepel. A legtöbb rántott ételt fogyasztóknak 22 százalékkal nagyobb az esélyük a szívkoszorúér-betegségre, és 37 százalékkal nagyobb a szívelégtelenségre, mint a legkevesebb ilyesmit fogyasztó társaiknak.

A rántott hús minden kockázati tényezőt felerősít

Az eddig sem volt titok, hogy a zsiradékban, egyszerű szénhidrátokban és cukorban meglehetősen gazdag nyugati típusú étrend nem túl egészséges. Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy a rántott hús ennyire problémás étel lehet. A rántott hús gyakori fogyasztása és a halálozás között szerencsére nem találtak ilyen egyértelmű összefüggést, és a kutatók is hangsúlyozzák, hogy következtetéseik egyelőre statisztikai adatokon alapulnak.

Az azonban tény, hogy a bő zsiradékban sült ételek növelik az elhízás esélyét, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legkomolyabb rizikófaktora. Ráadásul a rántott hús és a többi rántott étel fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a transz-zsírsavak mennyiségét a vérben, ráadásul olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, amelyek beindítják és fokozzák a gyulladásos folyamatokat, valamint általában a sótartalmuk is nagyon magas. Ezek pedig egyenként sem tesznek jót a szív és az érrendszer egészségének.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?