MEDICINA

Orvosi figyelmeztetés: pokoli fájdalmas betegséget okoz a mobiltelefon

Amikor legközelebb előveszed a mobiltelefonodat, állj meg egy pillanatra, és figyelj oda a testtartásodra! Ha naponta hosszú órákig lehajtott fejjel nézed a telefont, ne csodálkozz, ha hamar nyak- és hátfájdalmaid lesznek.
  • Szerző: Ripost

Az orvosok egyre több olyan fiatalnál diagnosztizálnak hát- és nyakproblémákat, például porckorongsérvet, akiknek koruknál fogva még nem kellene ilyen gondokkal küzdeniük. Ám a mobiltelefonok állandó használata komoly terhet ró a hátra és a nyakra. A gerincbántalmak szakértői szerint ráadásul a betegek csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor már komoly fájdalmaik vannak, azaz nagy a baj.

Még komolyabb gondot jelent, hogy nem tudjuk, mit jelent ez a trend a következő generációkra nézve – a mai gyerekek ugyanis már egészen fiatalon kezdik, hogy órákon át okoseszközöket nézzenek. Eközben körülbelül 45 fokos szögben tartják a fejüket, ha pedig leülnek, ez a helyzet még rosszabb lesz.

És hogy mi a probléma ezzel? A fejünk álló helyzeten körülbelül 4.5 – 5.5 kilogrammos súllyal nehezedik a gerincoszlopunkra. Ha a nyakunk 15 fokos szögben előredől, máris 12 kilóra nő ez a súly, 60 fokos szögnél pedig 27 kilónál tartunk. Vajon ez azt jelenti, hogy a mai kisiskolásokat már a húszas éveikben porckorongsérvvel kezelik majd?

És hogyan lehet kivédeni ezeket a károsodásokat? A szakértők szerint a legjobb, ha előrehajlás helyett a telefont emeld fel szemmagasságba, és lehetőleg mind a két kezeddel fogd – egyes kutatók szerint azonban ez a váll problémáinak kialakulását támogathatja. A számítógépen dolgozóknak is érdemes megemelniük a laptopot úgy, hogy a monitor szemmagasságba kerüljön.

Még hasznosabb, ha rendszeresen pihenőidőket iktatsz be munka vagy chatelés közben, és célzott gyakorlatokkal erősíted a nyak és a vállöv izmait. Feküdj le például háton az ágyra, lógasd lefelé a fejed az ágy széléről, hogy a hátsó nyakizmaid is megnyúlhassanak. Ülés közben figyelj rá, hogy a füleid a vállad fölött legyenek, a vállad pedig a csípőd fölött. Jó, és elrettentő megoldás, ha megkérsz valakit, hogy fényképezzen le, miközben a telefonodon chatelsz, és ezt a képet használod háttérképként. Ez majd emlékeztet rá, hogy időnként szünetet tarts. Már néhány másodpercnyi szünet is sokat segít!

És ezeket olvastad már?