MEDICINA

Őrület, mi derült ki a sörről: Vajon mit lépnek erre a nők?

Végre igazán nyomós érv szól a sör mellett, mostantól kezdve a feleségek se nagyon házsártoskodjanak néhány pohár miatt. Persze a mértéktartásra továbbra sem árt ügyelni, de a nagyon érdekes összefüggésre jöttek rá kutatók.
címkék:

Egy kínai kutatás szerint napi fél liter sör segíthet megelőzni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, mivel ez a mérsékelt mennyiségű alkohol javíthatja a szervezet cukor-anyagcseréjét. A 2-es típusú cukorbetegség esetében ugyanis károsodik a szervezetnek a cukor lebontására való képessége, ezért kúszik magasabbra a vércukorszint.

Sör 01

Fotó: pixabay.com

A mértéktelenség mindenképpen káros

A világ szakértői ugyanakkor nem szeretnék, ha a kínai kutatók javaslata szerint alakítanák át az alkohol fogyasztására vonatkozó orvosi utasításokat. Az alkohol ugyanis, főleg, ha elveszítjük a mértéket az italozásban, veszélyesen megemelheti a vércukorszintet, és elhízáshoz vezethet – ez pedig a 2-es típusú cukorbetegség egyik legfontosabb rizikófaktora.

Csökkentheti a vércukorszintet

A kutatásban, amelynek eredményeit más tudósok szerint óvatosan kell kezelni, és amely korábbi tanulmányokat elemzett, 575 ember vett részt. Az eredmények arra utalnak, hogy a kis mennyiségű alkohol segített a cukoranyagcsere-folyamatban, és nemhogy emelte volna, inkább csökkentette a vércukorszintet. Így segített elkerülni, hogy az inzulinérzékenység csökkenése miatt fellépő magas vércukorszint arra kényszerítse a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen, és így belemanőverezze a testet egy lefelé tartó spirálba, amelynek eredménye a tovább csökkenő inzulinérzékenység, és a súlygyarapodás. A mértékletes alkoholfogyasztás a vizsgálatban a trigliceridszintet is csökkentette, miközben az éhgyomri vércukorértékre és a koleszterinszintre nézve nem volt jelentős hatása.

Sör 02

Fotó: Pixabay.com

Érdemes óvatosan kezelni

Az eredmények további finomítására, illetve megerősítésére további, nagyobb volumenű kutatásokra van szükség – már csak azért is, mert a mérsékelt alkoholfogyasztás esetleges jó hatásairól szóló kutatási eredmények továbbra is megosztják az orvostársadalmat. Ráadásul az is kérdés, hogy az esetleges védő hatások ellensúlyozzák-e az alkohol káros hatásait, többek között azt, hogy már kis mennyiségben is növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát. Azt semmiképpen nem ajánlja egyetlen kutató sem, hogy ha valaki eddig nem fogyasztott alkoholt, a védő hatás miatt inni kezdjen. A cukorbetegek számára pedig különösképpen tilos az alkohol. Az alacsony cukortartalmú sör sem megoldás, mivel ennek alkoholtartalma általában magasabb az átlagnál. Az édes likőrök pedig extrém magas cukortartalmuk miatt különösen veszélyesek. Csökkenteni viszont mindig érdemes a napi, heti adagot annak, aki rendszeresen iszik szeszes italt.

címkék:
És ezeket olvastad már?