MEDICINA

Így készülj, ha behívnak oltásra!

Regisztráltál, kivártad a sorod, és végre telefonált az orvosod, hogy elérhető számodra az oltás? Hidd el, ez jó hír! De nem mindegy, hogy mész a rendelőbe vagy az oltópontra. Megmutatjuk, hogyan készülj!

Érkezz pontosan!

Ha az orvosod hív, vagy e-mailt küld, írd fel a pontos helyet és időpontot, ahol és amikor várnak. Érkezz pár perccel a kijelölt időpont előtt, hogy elintézhesd az adminisztrációs teendőket, mielőtt belépnél az oltópontra. De túl korán se menj, hogy ne növeld a tömeget az oltás helyszínén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Oltás 01

Oltásra készülsz? Van egy pár szabály, amit nem árt betartanod
Fotó: Pixabay.com

Öltözz megfelelően!

Apróságnak tűnhet, mégis fennakadást okoz, ha sokat kell bajlódnod a hosszú ujjú felsővel. Mivel az oltást a felkarodba kapod, vegyél fel ujjatlan vagy rövid ujjú pólót. Ha hideg van, erre rávehetsz egy kardigánt, amit egy mozdulattal lekaphatsz az oltás idejére.

Oltás előtt ne titkold el az allergiádat

Az oltás előtt kitöltendő kérdőíven is rákérdeznek az esetleges korábbi allergiás reakcióidra, de az oltás beadása előtt az orvos is kérdezni fog ezekről. Légy őszinte, ne titkolj el semmit, ezek fontos információk! Különösen azt fontos tudnia, ha volt már életveszélyes anafilaxiás reakciód.

Vidd magaddal az irataidat!

Ne hagyd otthon a személyi igazolványod, a lakcímkártyádat és a TAJ-kártyádat. Az oltás előtt kitöltendő nyilatkozatot otthon is kinyomtathatod és kitöltheted – ezzel gyorsítod az adminisztrációt –, de a helyszínen is kérhetsz belőle.

Az oltás napján lehetőleg pihenj

Az oltás napjára lehetőleg ne tervezz semmilyen megerőltető tevékenységet, edzést, nagybevásárlást, nagytakarítást. Ha lehet, dolgozni se menj, inkább pihenj otthon. Egyél könnyű, egészséges ételeket, igyál sok vizet (hanyagold viszont az alkoholt), olvass, tévézz – most igazán megérdemled a lazítást. Előfordulhat, hogy az oltás beadásának helye megduzzad, kipirosodik, vagy belázasodsz. Ezek teljesen normális reakciók, azt jelzik, hogy dolgozik az immunrendszered. Ne aggódj – a tüneteket csillapíthatod vizes borogatással vagy egy szem lázcsillapítóval. Fordulj viszont orvoshoz, ha nagyon erős fej-, mellkasi vagy hastáji fájdalmat észlelsz, és ha a duzzanat vagy az apró vérfoltok nem az oltás beadása helyén, hanem más testtájakon, pl. a lábadban jelentkeznek – ez ugyanis akár vérrögképződéssel kapcsolatos problémára is utalhat. Ilyesmi azonban rendkívül ritkán fordulhat elő.

Oltás 02

Az oltás napján lehetőleg ne erőltesd meg magad
Fotó: Pixabay.com

A többi oltást ne most adasd be

Más betegségek ellen lehetőleg ne a koronavírus elleni oltást megelőző vagy követő napokban oltasd magad – ha ilyesmire vagy előjegyezve, kérj tanácsot az orvostól, mikor ajánlja más védőoltások beadását. Egyes szépészeti vagy orvosi beavatkozásokat is jobb elhalasztani – ritka esetekben például a ráncfeltöltés után beadott oltás hatására az arc megduzzadásáról számoltak be a páciensek. Mivel a védőoltás hatására a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, ha az oltást követő hetekben mész mammográfiára, mindenképp jelezd az orvosnak, hogy nemrég oltottak.

Az oltás még nem ok a felelőtlenségre!

Ha megkaptad az oltást, nem leszel azonnal védett a betegségtől. A teljes védettség csak egy-két héttel a második adag után alakul ki, épp ezért ne légy felelőtlen. Tartsd be a védőtávolságot, viselj maszkot, és moss kezet, vagy használj kézfertőtlenítőt minél gyakrabban – épp úgy, mintha nem volnál oltva.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?