MEDICINA

Nem is vagy fáradt, mégis karikás a szemed? Ez lehet az oka

Nem győzöd sminkelni a fekete karikákat a szemed alatt, hiába aludtál eleget? Lehet, hogy nem is egyszerû karikákkal van dolgod! Megmutatjuk, mi lehet a gond.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A szem alatti karikákat a mai rohanásban könnyű ráfogni a kialvatlanságra. Pedig könnyen lehet, hogy más a baj. De vajon mi okozhatja ezt a kellemetlenséget?

Családi örökség

A sötét karikákat gyakran a szüleidtől öröklöd, van, aki egyszerűen hajlamosabb a szem alatti erősebb pigmentációra. Ha valóban a pigmentációval van a gond, a szem alatti terület akkor is sötétebb marad, ha megmozdítod a bőrt. Ilyenkor olyan kozmetikumokra van szükség, amelyek halványítják a pigmentált területet. A kezeléshez azonban mindenképp kérd kozmetikus segítségét, mivel a szem körüli bőr nagyon érzékeny.

Gyulladások

A gyulladásos bőrbetegségekben, például pikkelysömörben vagy ekcémában szenvedők szeme alatt szintén gyakran megjelennek a sötét karikák, a gyulladásos folyamatok miatt. Ha ráadásul a viszkető, gyulladt foltok ezen a területen jelennek meg, a gyulladás elmúlta után is sötét foltokat hagyhatnak hátra.

Szemdörzsölés

Ha gyakran megdörzsölöd a szemedet, a terület érzékeny bőre megvastagodhat, és sötétedhet. Ez egyszerűen a bőr védekezése a gyakori behatással szemben. Ráadásul a dörzsölés károsíthatja a bőr alatti vékony erecskéket, ez ismét csak a sötét karikák megjelenéséhez vezethet.

Allergia

Az allergiás tüneteket kiváltó hisztamin kitágítja az ereket, ők pedig áttűnnek a szemkörnyék finom bőrén. Az antihisztamin tartalmú gyógyszerek és az éjszakai pihenés csökkenthetik a tüneteket. A sötét karikákhoz gyakran táskás szem is társul, a folyadék-felhalmazódás miatt.

Kiszáradás

Az elégtelen folyadékfogyasztás, valamint az alkohol is erősítheti a sötét karikákat. Ha ugyanis a szervezet folyadékot veszít, a szem alól is távozik a folyadék, ilyenkor pedig még árnyékosabbnak tűnik a szem alatti terület, még ha a bőr konkrétan nem is színeződik el. Fogyassz minél több folyadékot, de ne szárító hatású alkoholt, hanem vizet, és használj rendszeresen szemránckrémet hialuronsavval, ceramidokkal és peptidekkel.

Táskák a szem alatt

A szem alatti táskák legalább időnként mindenkinél jelentkeznek, egyszerűen azért, mert az idő múlásával a zsírréteget tartó szövet meggyengül, és a zsírréteg előreesik. A táskák pedig árnyékot vetnek a környező területre.

Anatómiai változások

Az idő múlásával a szemhéj és az arccsont közötti távolság is megnő. Ez is fokozza a karikákra való hajlamot.

Öregedés

Ahogy telik az idő, a bőrünk is vékonyabb lesz – különösen az egyébként is érzékeny szemkörnyéken. A vékony, bőr alatti erek pedig láthatóbbakká válnak.

Mit tehetsz a karikákkal?

Mindenképp érdemes először kozmetikushoz, majd orvoshoz fordulni velük – a sötét karikák ugyanis akár szív- és érrendszeri, valamint veseproblémákat is jelezhetnek. A bőrgyógyász azonban ki tudja zárni ezeket az eshetőségeket, és a megfelelő kezelésre is javaslatot tesz. A szemkörnyék érzékeny bőrével viszont házilag nem érdemes kísérletezni, nehogy árts neki.

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?