MEDICINA

Nem hiszed el, miért lesznek az izgága kislányokból elhízott nők!

A figyelemzavaros problémák más-más tünetekkel járhatnak a lányoknál és a fiúknál. A lányoknál például a felnőttkori elhízás kockázatát is növelhetik.
  • Szerző: Ripost

Az amerikai Mayo Klinika hosszú távú tanulmánya a figyelemzavarral diagnosztizált fiúk és lányok súlygyarapodását tekintette át. Az eredmény szerint

a lányok az elhízás nagyobb kockázatával néznek szembe,

és ezen az sem változtat, hogy szednek-e gyógyszert a figyelemzavar tüneteire.

A kutatók szerint azt már korábban is bizonyították, hogy a figyelemzavar másként nyilvánul meg a fiúknál és a lányoknál – utóbbiaknál például igen gyakran félrediagnosztizálják, vagy észrevétlen marad. A vizsgálatban 1976 és 2010 között a Mayo kezelése alatt álló 336 figyelemzavarral diagnosztizált fiút és lányt, valamint 665 ugyanilyen korú gyereket figyeltek meg.

A gyerekként figyelemzavaros nők – függetlenül attól, hogy szedtek-e gyógyszert a problémájukra, kétszer akkora valószínűséggel híznak el felnőttkorukra, mint nem figyelemzavaros társaik.

Ugyanez a kapcsolat a fiúknál nem volt megfigyelhető. Dr. Seema Kumar, a kutatás vezetője szerint épp ezért a figyelemzavaros

lányok étrendjére és rendszeres mozgására már gyerekkorukban oda kellene figyelni.

Egy másik, 2015-ös tanulmány szerint egyébként a probléma tünetei is jelentősen különböznek a fiúknál és a lányoknál: a fiúknál általában hiperaktivitásként jelentkezik a figyelemzavar, míg a lányoknál depressziós problémák képében mutatkozik meg, amit később bánatevéssel kompenzálnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?