MEDICINA

Tudományos áttörés: Nanotestes kezeléssel is gyógyítható a koronavírus-fertőzés!

Amerikai szakembereknek olyan terápiát sikerült kifejlesztenie, ami egymilliomod részére csökkenti a koronavírus-részecskék számát a fertőzött gazdaszervezetben.

A Pittsburghi Egyetem orvostudományi karának kutatói kifejlesztettek egy nanotestekkel működő antivirális terápiát, amely célzottan a koronavírus részecskéket támadja, és 99,9 százalékban képes elpusztítani a Covid-19-et okozó kórokozókat a fertőzött gazdaszervezetben. A rendkívül ígéretes eljárást egyelőre csak hörcsögökön próbálták ki, de az eredmények már most annyira kecsegtetőek, hogy a szakértők a koronavírus elleni kezelések „új generációjaként” beszélnek róla – írja az amerikai Fox News.

A terápia alapját adó nanotestek (másnéven egydoménes antitestek – sdAd) nagyon hasonlítanak a monoklonális antitestekhez – melyeket széles körben használnak bizonyos rákkezelések során –, azzal a különbséggel, hogy az előbbiek kisebb méretűek, stabilabbak és jelentősen alacsonyabb az előállítási költségük is. Ez fontos szempont, hisz abban az esetben, ha a kezelés megkapja a szükséges hatósági engedélyeket a jövőben, akkor a világ kevésbé fejlett területein is alkalmazni lehet majd.

A nanotestek pont úgy működnek, mint az ember immunrendszere által termelt antitestek, csak az emberinél jóval egyszerűbb szerkezetűek és nanométeres méretük miatt hívják őket nanotesteknek (nanobody).

A Pittsburghi Egyetem tudósainak az elmúlt időszakban 8 ezer új nanotestet sikerült azonosítaniuk, melyek közül egyet találtak, ami „rendkívül hatékonynak” bizonyult a koronavírussal szemben.

Az Nb21 névre keresztelt nanotest megakadályozza, hogy a Sars-Cov-2 koronavírus tüskefehérje receptorkötő doménje (RBD) kapcsolódni tudjon az emberi sejtek felszínén levő ACE-2 receptorokhoz. Tehát lehetetlenné teszi, hogy a kórokozó bejusson a sejtek belsejébe és megbetegítse azt. Sőt, egymilliomod részére csökkenti a vírusrészecskék számát a fertőzött gazdaszervezetben, ami így sokkal rövidebb idő alatt képes legyőzni a betegséget.

Azoknak a hörcsögöknek a tüdejében jelentősen visszahúzódott a koronavírus-fertőzés, melyekbe Nb21 névre keresztelt nanotesteket juttattak

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai szakemberek által kifejlesztett kezelés egy inhalátoros megoldáson alapszik, ugyanis a jótékony hatású nanotestek így közvetlenül a vírusfertőzésnek leginkább kitett légutakba és a tüdőbe tudnak kerülni.

„Nagyon izgatottak vagyunk az eredmények miatt, melyek azt mutatják, hogy a Nb-21 fokozott védelmet nyújt a súlyos koronavírus-fertőzéssel szemben, és képes megakadályozni az emberek közötti keresztfertőződést”

– fogalmazott Yi Shi, a terápia egyik kifejlesztője, aki hozzátette, hogy a Covid-19 kezelések területén számos forradalmi felfedezés történt az elmúlt időszakban, de még mindig a vakcina a leghatékonyabb fegyver a járvány leküzdésére, hisz egyedül ez képes megakadályozni a vírus széleskörű terjedését.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?