MEDICINA

Nagy dolog - így árulkodik vécéd tartalma az egészségedről

Kényes téma, mégis fontos: székleted színe és állaga is fontos figyelmeztető jel lehet.
címkék:
  • Szerző: FÁB

Egyre kevesebb a tabu, de hogy mit látunk a vécében, az mégis ezek közé tartozik. Persze rendjén is van, hogy ez nem mindennapi beszédtéma, de fontos, hogy észrevedd az intő jeleket, és hogy tisztában legyél vele, mik is azok.

1. Ha kemény és sötét

Ha székleted kemény, akkor valószínűleg sokáig tartózkodott a vastagbeledben, mely minden vizet kinyert belőle, amit csak lehetett. Ez arra utal, hogy kevés rostot és kevés folyadékot fogyasztasz. Szerencsére erre igencsak egyszerű a megoldás: fogyassz minden nap legalább 1,5 liter vizet, és gondoskodj róla, hogy több rostos ételt juttass a szervezetedbe.

2. Ha fekete

Erre a jelre érdemes odafigyelni. Persze pánikra semmi ok, könnyen lehet, hogy csak valamilyen gyógyszer mellékhatása ez a szín, lehet például ilyen ok az antidepresszáns vagy bizonyos fajta fájdalomcsillapítók, illetve vaspótló készítmények. Azonban emésztőrendszereden belüli vérzésre is utalhat. A biztonság kedvéért fordulj tehát orvosodhoz, és járj a végére!

3. Laza, lágy állag

Ha nincs hasmenésed, de mégis nagyon lágy a székleted, akkor annak oka legnagyobb valószínűséggel valamilyen intolerancia. Ilyen bűnös lehet a tejtermék vagy a tojás. Ez nem azt jelenti, hogy allergiás vagy rá, de irritációt okozhat a bélrendszeredben, mely ennek hatására nyákot termel. Gyakran elég megoldás lehet valamilyen probiotikus étrendkiegészítő.

4. A szaga rosszabb, mint máskor

A szakértők szerint ennek legvalószínűbb oka az, hogy több időt töltött a széklet a tápcsatornában, így több erjesztési gáz szabadul fel. Győződj meg róla, hogy elegendő folyadékot és rostot fogyasztasz, de figyelj továbbra is, mert fertőzés vagy parazita jele is lehet.

5. Nagyon világos a színe

Az epe a májban termelődik, ez adja a széklet sötét színét. A világos szín arra utalhat, hogy a máj nem termel elegendő epét, így nem látja el megfelelően méregtelenítő szerepét. Érdemes orvosoddal konzultálnod, könnyen lehet, hogy a megoldás mindössze egy speciális diéta lesz majd.

6. Piros színű

Mielőtt nagyon megijednél, gondold végig, nem fogyasztottál-e olyan ételt, például céklát, mely pirosasra színezheti a székleted. Ha ilyesmiről nincs szó, és friss vért tapasztalsz, akkor könnyen lehet, hogy egyszerűen csak megsérült egy ér, esetleg a szokásosnál jobban erőlködtél. De figyelj oda, mert lehet oka belső aranyér is.

7. Zöld szín

Elképzelhető, hogy csupán sok zöld színű zöldséget fogyasztottál, mely gyorsan áthaladt a tápcsatornán. Zöld szín attól is lehetséges, hogy túl gyorsan halad át a széklet rajtad, az epének nincs ideje elvégezni a valódi munkát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?