MEDICINA

Most már biztos, beteggé tesz a hazugság!

Szorongást, depressziót és üldözési mániát okozhat a hazugság! Míg egyesek szerint a kegyes hazugság jó dolog, másoknak egyáltalán nem fér bele, hogy ne az igazat mondják! A pszichológus figyelmeztet a súlyos következményekre!

„Idővel pszichés zavarokhoz, sőt pszichoszomatikus megbetegedésekhez is vezethetnek a kegyesnek hitt párkapcsolati élethazugságok” – mondja Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus.

A szakértő tapasztalatai szerint a leggyakoribb tabutéma a párkapcsolatban a házasságban fogant, de nem a férj által nemzett gyerek, vagy a férfi házasságon kívüli gyereke. De ugyanilyen probléma lehet az örökbefogadott gyerek valós eredete is vagy az együtt élők eltitkolt vallási kötődése, etnikai hovatartozása.  

Bár az apró, kegyes hazugságok akár jó hatással is lehetnek a párkapcsolatra, a fontos kérdésekben nem érdemes titkolózni párunk előtt, mert az évek múlásával komoly egészségügyi probléma alakulhat ki, és a kapcsolatunk is megromolhat emiatt.

"Több újrakezdőm panaszkodik arról, hogy idősebb korukban egyre nehezebben tudják feldolgozni a korábban kegyesnek hitt élethazugságukat, és ez az évek előrehaladtával gyakran pszichés zavarokhoz, sőt pszichoszomatikus megbetegedésekhez vezethet.”

A pszichológus szerint a tabunál nincs kínzóbb, gyötrelmesebb érzés. Komoly depresszióhoz vezethet.

Ha pedig megtörténik a lelepleződés, törvényszerűen bekövetkezik a családi tragédia.

 

"Aki azt reméli, hogy soha nem derül fény a korábbi kicsapongására, önmagát áltatja. Az időben megejtett párbeszéd az érintettekkel megelőzheti a feleket váratlanul érő trauma okozta mély fájdalmat. Minden házasulandónak ismernie kell a párja múltjának fontosabb részleteit, amelybe feltétlenül beletartozik az, hogy volt-e már házas, van-e gyermeke, esetleg tartott-e fent homoszexuális viszonyt”- tette hozzá Dr. Szöőr Anna.

Az egyetlen megoldást a családon belüli őszinteség jelentheti.

A jogász-pszichológus felhívja a figyelmet arra, hogy a szülőknek minden esetben gondolniuk kell a gyermekeire, akik nem tehetnek semmiről, mégis az ütközőpontban állnak és megsínylik a történteket.

Bár a tabu fenntartója szenved a legjobban lelkiismereti okok miatt, magának árt a legtöbbet, de a kegyes élethazugságával tönkreteheti a benne bízók boldog, őszinte családba, akár jövőbe vetett hitét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?