MEDICINA

Most jelentették be az orvosok: egy vérteszt évekkel előre jelzi a rákot

Igazi áttörést érhettek el a rákkutatásban.
  • Szerző: Ripost

Megtalálhatták a rákkutatást Szent Grálját: a kutatók kifejlesztettek egy vértesztet, amely évekkel korábban jelzi, ha valaki testében megindultak a daganathoz vezető folyamatok, a káros sejtburjánzás. Eddig 10-féle rákra tesztelték le, beleértve a mell-, petefészek-, bél- és tüdőrákot is.

A kifejlesztett módszer – amelyet a Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói konferenciáján ismertettek – azokat a DNS-töredékeket ismeri fel a vérben, amelyet a kezdődő daganatos folyamat sejtjei termelnek még akkor, amikor hónapokra, sőt, olykor évekre vannak attól, hogy valódi tumort alkossanak.

Eddig 1400 emberen tesztelték, és a tesztek 90 százalékos pontossággal működtek. A legjobb eredményeket a petefészekrák és a hasnyálmirigyrák ellenőrzésekor kapták, de a limfóma és a melanóma eredmények is kecsegtetőek.

A rákgyógyításban a korai felismerés és terápia általában teljes gyógyulást hozhat, így elképesztően fontos, hogy ezek a folyamatok mielőbb kimutathatók legyenek. Ez a "folyékony biopszia" pedig éppen a korai diagnosztizálásban segít - írta a Daily Mail.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?