Létrehozva: 2017.08.01.

Miért kapott Angelina Jolie arcidegbénulást? Kiderült az igazság!

Minden szép nõ rémálma, hogy pont az arcát támadja meg valami szörnyû betegség. Vajon mi idézhette elõ a gyönyörû színésznõnél? Hogyan lehet megelõzni, milyen eséllyel lehet kezelni? Ha még soha nem hallottál a tünetegyüttesrõl, most mindent megtudhatsz róla!

Angelina Jolie hosszú interjút adott a Vanity Fairnek, amiben nem csak válásáról, hanem egészségi állapotáról is beszélt. A hatgyermekes anyuka elmondta, hogy többek között Bell-féle arcbénulás támadta meg, és akupunktúrás kezelések sorát követően javult az állapota. De mit is takar ez a tünetegyüttes, és hogyan lehet megelőzni?

A Bell-féle arcbénulás az arc egyik felén lévő izmok gyengesége vagy bénulása; emellett a beteg érzékeny lesz a zajokra, és megváltozik az ízérzékelése is. A tünetegyüttes hátterében az arcizmok mozgatásáért felelős a hetedik agyideg traumája vagy gyulladása áll. Hogy pontosan mitől áll elő az állapot, arról egyelőre csak találgatások vannak az orvosok között. Gyakorta fordul elő 15 éven aluli gyerekeknél és 60 feletti felnőtteknél, továbbá veszélyeztetettnek számítanak a várandós nők, a cukorbetegek, és az influenzás betegek. Ugyanakkor a herpesz vírus egy fajtája, és a meningitisz is hajlamosít az arcbénulás előfordulására. Íme a rizikófaktorok, amik fennálltak Angelina Jolie esetében.

1. Magas vérnyomás

A színésznőnél a frissen diagnosztizált magas vérnyomás volt az egyik ok, amiért megtámadta ez a szörnyű betegség. Ugyanis a magas vérnyomás az első számú rizikófaktora a stroke-nak és a szívbetegségnek, vagyis vele jár, hogy a véredényekre és az idegrostokra magas nyomás nehezedik – ami befolyásolhatja az arcizmokért felelős ideg állapotát. Ugyanakkor az orvosok abban egyetértenek, hogy a betegség kialakulásának nem ez a leggyakoribb oka.

2. Menopauza

A színésznő a maga 42 évével rendkívül fiatal a változó korhoz; általában a nők többségénél 48 éves kor után kezdődik meg. Ritka esetekben a menopauzával járó stressz és hormonális változások is okozhatnak Bell-féle arcidegbénulást, ha az idegrendszert elég nagy nyomás éri.

3. Stressz

Bár nem feltétlen jár együtt az arcidegbénulással, de megnöveli a kialakulás kockázatát az extrém stressz. Angelina Jolie őszintén beszélt a válással járó fájdalomról, ami miatt alig tudott saját magával foglalkozni. Nem is csoda: az álompár 12 évig élt együtt, és hat gyermeket neveltek, mielőtt tavaly szeptemberben külön költöztek. A veszteség és az egyedülálló anyaság egyszerre szakadt a színésznőre, aki elmondta, hogy a válás után volt élete legnehezebb időszaka.

Bár önmagában egyik tényező sem okoz alapvetően Bell-féle arcidegbénulást, a három együtt már lehetett a kiváltó oka az állapotnak.

Kezelés

Bárki megtapasztalja magán a tüneteket (mozdulatlanság az arc egyik oldalán, vagy gyenge arcizmok), azonnal kórházba kell kerülnie, mert súlyosabb betegség (stroke, daganat) jele is lehet. Ha kiderül, hogy Bell-féle arcbénulás, a kezelést követően a betegek 70%-a tökéletesen felépül. A kezelés általában tartalmaz arcmasszázst, vagy, mint a színésznő esetében is, akupunktúrát. Néhány esetben az orvosok szteroidokat írnak fel, a dagadás miatt. A legtöbb beteg két-három hét után érez javulást, de a teljes felépülés akár három-hat hónapot is igénybe vehet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

hirtv.hu

Háború Ukrajnában és Izraelben – Egyedül Ukrajna nem ítélte el az oroszországi vérengzést

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Káoszt hozhat a húsvét a boltokban: a Lidl, az Aldi és a Penny nyitvatartása is érintett

ripost.hu

Komoly döntést hozott Schumacher családja, itt vannak a részletek

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel