MEDICINA

Mi a fene az a száraz november? Tényleg van értelme? Most kiderült!

Idén újra megkezdődött a száraznovember-kampány: a három éve indult kihíváshoz évről évre egyre többen csatlakoznak. Lényege, hogy négy héten keresztül nem fogyasztanak alkoholt a résztvevők. De vajon tényleg hasznos lehet? Ennek jártunk utána.
  • Szerző: Ripost

Először 2015-ben hirdette meg a Kék Pont Alapítvány a száraz novembert: az angol mintára létrehozott esemény lényege, hogy a résztvevők egy teljes hónapon át teljesen mellőzik az alkoholt az életükből. Aki ezt betartja, ez idő alatt rádöbbenhet, milyen élethelyzetekben kívánja az alkoholt, és mi történik, ha nem iszik. A szervezők azok számára ajánlják a részvételt, akik hetente legalább egy alkalommal fogyasztanak szeszt. Az alkoholbetegség alattomosan kezdődik; az egy hónap alatt kiderülhet, ha valaki képtelen megállni az ivást. De nem csak ez az előnye a száraz novembernek…

Az angol száraz hónapot vizsgáló kutatások kimutatták, hogy akik kibírták józanul az egy hónapot, azok az elkövetkező hat hónapban sokkal kevesebbet ittak, mint korábban, és ritkábban is részegedtek le. Az pedig az egyesült államokbeli, májbetegségekkel foglalkozó tudományos szervezet állapította meg, hogy egy hónap kihagyás után alacsonyabb lesz a vércukor- és vérnyomásszint, megszűnnek az alvászavarok, és sokan még fogynak is, hiszen az alkoholban található hatalmas cukormennyiség a súlyra sincs jó hatással.

Mindez elmondható a magyarországi száraz novemberről is: az ELTE 2017-es kutatásából kiderült, hogy még azoknak az alkoholfogyasztása is csökkent, akik „elbukták” a kihívást. (Forrás: Kék Pont Alapítvány). Idén is több százan csatlakoztak a nyilvános eseményhez; a tavalyi résztvevők közül sokan azt mondták, már azért megérte részt venni, hogy sokszor ivás helyett inkább sportoltak egyet.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?