MEDICINA

Megszólalt a virológus: 100 százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon

A virológus szerint ez nem azt jelenti, hogy az új variáns tömeges megbetegedéseket fog okozni, ha időben lépnek és vizsgálják a vírusok szerkezetét.
  • Szerző: Ripost

„Száz százalék, hogy megjelenik az omikron variáns Magyarországon„ – mondta az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorában Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont, Virológiai Nemzeti Laboratórium vezetője, aki kevés esélyt lát arra, hogy az új mutáció ne jelenjen meg hazánkban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pécsi Tudományegyetem

„Előre meg lehetett jósolni, hogy azokon a területeken fog kialakulni egy ilyen súlyos és több régiót érintő mutáció, ahol alacsony az átoltottság, tehát a vírus tulajdonképpen korlátlanul tud replikálódni. Ez így is történt” – mondta a műsorban Jakab Ferenc, aki szerint azt lehet tudni az omikron variánsról, hogy 50 mutáció történt a vírusban, amiből 32 a tüskefehérjét érinti. Ez ahhoz képest sok, hogy például a delta variánsban összesen 8 mutáció van.

Sváby András kérdésére, miszerint elvárható-e a gyógyszergyártóktól, hogy pillanatok alatt az omikron elleni hatóanyagot kezdjék el kifejleszteni, a virológus azt válaszolta: biztos abban, hogy dolgoznak rajta, és néhány hét alatt át lehet állni, hiszen a technológia kézben van.

Az NNK sajtóhivatalának közlése szerint még nem detektálta az omikron variánst Magyarországon a jelenlévő mintákban a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Jakab Ferenc viszont kis esélyt lát arra, hogy a mutáció ne jelenjen meg itthon.

„Ez nem azt jelenti, hogy tömeges fertőzést is fog okozni, ha idejében lépünk és vizsgáljuk a hazai vírusok genetikai szerkezetét, ez talán még extrémebben fontos, mint bármikor” – fejtette ki a virológus. Hangsúlyozta, hogy a járványügynek most az a feladata, hogy a variánsokat vizsgálják. Úgy véli, az oltásokkal párhuzamosan kell fejleszteni a gyógyszereket is. Hosszú távon biztos lesz olyan gyógyszer, hogy a vírus replikációs ciklusának ütemét szakítja meg és ezzel állítja meg a vírusfertőzést.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?