MEDICINA

Megdőlt egy régi elmélet: nem a tej erősíti a csontokat, de akkor mi?

Amerikai kutatók szerint napi 10 aszalt szilvával megóvhatod a csontjaid épségét. A kutatócsoport szerint ez a finomság olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek meggátolhatják a csontok leépülését.
  • Szerző: Ripost

A csontritkulástól védő táplálékok között mindenki elsőként a tejet sorolja fel – ám a legújabb kutatások szerint van még egy olyan táplálék, amely megóvja a csontjaid egészségét, sőt,

akár a menopauza utáni időszakban is képes visszafordítani a csontok leépülését.

Bahram H. Arjmandi floridai kutató épp ezt a csoportot vizsgálta – az ösztrogénszint csökkenése miatt ugyanis ilyenkor mindenki veszélyeztetettebb a csontritkulás szempontjából. 100 menopauza után levő hölgyet vont be a kutatásba: egyik, 55 főből álló csoportjuknak napi 100 gramm, azaz körülbelül 10 szem aszalt szilvát adott a normál étrend mellett. A másik csoport napi 100 gramm aszalt almát fogyasztott. A vizsgálatban részt vevő hölgyek napi 500 milligramm kalciumot és 400 egység D-vitamint is szedtek.

Az eredmények szerint az aszalt szilvát fogyasztó hölgyeknél lényegesen magasabb csontsűrűséget mértek az alkar egyik hosszú csontjában és a gerincben, mint az aszalt almát evő csoportban. Dr. Arjmandi szerint az aszalt szilva olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek segítenek leállítani a csontok leépülését, amely az idősödéssel párhuzamosan általában meghaladja a csontépítő folyamatok sebességét.

A kutatók szerint az optimális aszaltszilva-adag napi 10 szem.

A kutatók ezt a gyümölcsöt másokkal, például a fügével, a datolyával, az eperrel és a mazsolával is összehasonlították, és arra jutottak, hogy az aszalt szilva kivételes hatással rendelkezik a csontsűrűségre. A tudósok szerint a varázsszer az aszalt szilva polifenol-tartalma: ez az antioxidáns hatású vegyület segít a szervezet lúgosításában. Ráadásul az aszalt szilva jó forrása a bórnak és a réznek, amelyek szintén segítik a csontképződést.

Az aszalt szilva mellett érdemes más, polifenolokban gazdag gyümölcsöt is fogyasztani, például cseresznyét, szőlőt, málnát, epret, illetve nyers, friss szilvát.

És ezeket olvastad már?