MEDICINA

Megdöbbentek a tudósok, amikor kiderült a spermateszt eredménye

Elképesztő eredménnyel zárult egy spermakutatás. A tudósok mikroorganizmusokat találtak az emberi örökítő anyagban, na de milyeneket!
  • Szerző: Ripost

Egy új tanulmány megdöbbentő eredményeket tárt a nagyközönség elé: kimutatták, hogy a spermában legalább huszonhétféle vírus található. Nem is akármilyenek: vannak közöttük olyan veszélyes kórokozók is, mint  a súlyos vérzést, végül halált okozó Ebola vírus, vagy a mumpsz.

Az Oxfordi Egyetem által összeállított kórokozólistán olyan vírusok is szerepelnek, amik csak átmenetileg vannak jelen a spermában – vagyis azt követően, hogy az illető elkapta a fertőzést. De akadnak olyanok is, amik évekig benne maradnak. Azonban pánikra nincs semmi ok: ugyanis attól, hogy a vírus kimutatható, még nem fog automatikusan fertőzést okozni.

A legtöbb esetben ugyanis nem az aktív vírus,  hanem a genetikai örökítőanyaga van a spermában – mondta a kutatást vezető Alex Salam. A kutatók szerint azért maradnak meg a vírusok a spermában, mert az immunrendszer nem dolgozik olyan hatékonyan a herékben, mint a test többi részén. Azonban azt, hogy melyik betegség vírusa aktív és melyik nem, még további tesztekből kell kideríteniük.

Addig is, míg kiderül, érdemes továbbra is nagy hangsúlyt fektetni a védekezésre - ugyanis egy meggondolatlan éjszakából nagyon súlyos betegségek lehetnek később.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?