MEDICINA

Még mindig a legelhízottabb a magyar, de van megoldás

Az OECD felmérése szerint Európában a magyarok számítanak a legelhízottabb nemzetnek. A világlistán sem szorultunk sokkal hátrébb, itt a negyedik helyen állunk. Pedig érdemes lenne lejjebb kerülni ebben a rangsorban, mert az elhízás számos betegség előszobája lehet. Szerencsére van egyszerû megoldás!
  • Szerző: Ripost

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet legfrissebb jelentése szerint a magyar felnőttek kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. - Ezzel az adattal a magyarok számítanak Európa leginkább elhízott nemzetének, és az USA, Chile, Mexikó és Új-Zéland után a világ összes országa közül is az ötödik helyre kerültünk – közölte az OECD jelentésére hivatkozva a kutatókból és orvosokból álló Magyar Elhízástudományi Társaság.

A szakértők szerint ez azért is különösen veszélyes, mert az elhízás nagyjából 20 komoly betegség előszobája lehet: olyan problémák kialakulását segítheti elő, mint a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, vagy egyes daganatok. Ezek mind vezető halálozási oknak számítanak, ráadásul gyógyításuk az egészségbiztosítási kasszát is megterheli. Pedig az elhízás jó ideig életmódváltással is orvosolható, csak a súlyos esetei azok, ahol ez már nem lehetséges, és gyógyszerre, műtétre van szükség.

Elsőre úgy látszik, hogy a helyzet stagnál: az Országos Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2009-es és 2014-es adatainak összevetéskor az derült ki, hogy évente legfeljebb 1 százalékkal növekszik a túlsúlyosok és elhízottak száma. Ugyanakkor azonban nő az elhízás mértéke, egyre több túlsúlyosból lesz elhízott, és az elhízás egyre súlyosabb formái jelennek meg. Épp ezért nagyon fontos lenne, hogy fokozottan odafigyeljünk erre a népbetegségnek számító problémára, igyekezzünk megelőzni, és ha fogyni nem is tudunk, legalább tartsuk a súlyunkat, ne hízzunk tovább.

5 ajánlás a tartós fogyáshoz

A Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) öt pontból álló ajánlást fogalmazott meg az elhízás és szövődményes betegségei megelőzése érdekében. Íme az öt, viszonylag egyszerűen betartható pont, amely már rövid távon is sokat segíthet.

1. Étkezzünk változatosan, de felezzük le a fő- és kisétkezéseink adagját! Minden étkezésünk tartalmazzon friss zöldségből, gyümölcsből készült ételt, figyeljünk rá, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot, lehetőleg vizet igyunk.

2. Fokozatosan növeljük az aktivitásunkat, vagyis kezdjünk rendszeresen mozogni. A legegyszerűbb mozgásforma, a gyaloglás, ennek napi adagja néhány percről 60 percre vagy 10.000 lépésre is növelhető. Igyekezzünk fokozatosan, naponta-hetente növelni a séta idejét és intenzitását.

3. Aludjunk lehetőleg 7-8 órát, ebből lehetőleg éjfél előtt 2 órát. Hűvös, nem túlfűtött, kiszellőztetett helységben aludjunk, és lefekvés előtt 2 órával ne étkezzünk, valamint lehetőleg ne ekkor eddzünk.

4. A bennünket érő napi stresszt remekül feloldhatjuk aktív szabadidős programokkal, sporttal, kirándulással, tánccal, kulturális tevékenységekkel.

5. Életmódunknak legyen napi és heti ritmusa. Szokjunk le a dohányzásról, csökkentsük az alkoholfogyasztást. Csak a legszükségesebb vegyszereket, kozmetikumokat használjuk háztartásunkban, és csak kezelőorvosunk által előírt gyógyszereket, illetve táplálék-kiegészítőket szedjünk .

Forrás: Magyar Elhízástudományi Társaság

És ezeket olvastad már?