Létrehozva: 2017.09.15.

Meddig tart még az allergiaszezon? Az időjárás mindent összezavart!

Elmúlt a nyár, de sajnos még mindig nem lélegezhetnek fel az allergiások, nehéz idõszak következik. Az idõjárás teljesen felborítja a szabályokat, ha a pollenhelyzetrõl van szó. A legnagyobb problémát a parlagfû és a fekete üröm okozza. Mutatjuk az aktuális helyzetet, és a lehetséges gyógymódokat.

Magyarországon az utóbbi években már szinte népbetegséggé vált az allergia. Szinte nincs olyan család, ahol legalább egy ember ne szenvedne a tünetektől.

Idén a szezon körülbelül október végéig fog tartani, de sajnos a pollennaptár sem tud teljesen pontos adatokat szolgáltatni, hiszen az utóbbi évek időjárása teljesen felborította a növények virágzását.

Manapság még márciusban is hideg van, a tél vége kitolódott, viszont megesik, hogy októberben is sok a napsütéses, meleg napok száma. Így az allergiaszezon egészen az első fagyok beálltáig tart. „Esős időben sem vagyunk biztonságban, ilyenkor a kültéri gombák spórái támadnak. Sokan nem is tudják, hogy ezekre allergiásak, pedig egyre gyakoribb hazánkban is, hogy ez a kiváltó ok” – mondta lapunknak Dr. Csáki Csilla, a Svábhegyi Gyógyintézet allergológusa.

Fontos a megelőzés!

Az allergiaszezonban tájékozódjunk az aktuális pollenhelyzetről, és ennek tükrében szervezzük a szabadtéri programjainkat. Próbáljuk elkerülni a különösen veszélyeztetett területeket, vagy súlyos helyzetben mondjunk le a kirándulásról. A tünetek csökkenthetők, vagy megelőzhetők a helyes életvitellel, egészséges táplálkozással, és a rendszeres takarítással. Az aktuális pollenhelyzetről mindenki tájékozódhat az Országos Közegészségügyi Központ honlapján.

Fontos a tünetek enyhítése

A szakemberek azt tanácsolják, hogy súlyos tünetek esetén az allergiások kezdjék el szedni a jól bevált gyógyszereket, igyekezzenek minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, gyakrabban takarítsanak, porszívózzanak, többször mossanak hajat és akár két-három naponta cseréljenek ágyneműt. Semmiféleképpen ne szedjünk több gyógyszert egyszerre, akkor sem, ha súlyosak a tüneteink, tartsuk be az előírt adagot, mert nagy adagban, vagy kombinálva akár mérgezést is kiválthatnak. Inkább csak orr– vagy szemcseppel egészítsük ki a gyógyszert.

Jövőre készüljünk előre!

Allergia immunterápiás kezeléssel szinte teljesen tünetmentessé válhatunk, ha a pollenszezon előtt már hónapokkal elkezdjük. Ennek során parlagfűkivonattal hozzászoktatjuk a szervezetet az allergiát kiváltó pollenhez. Nyelv alá kell csepegtetni, és naponta mindig emelni az adagot. Így nem reagál majd olyan erősen a szervezet a parlagfűre allergiaszezonban” - mondta Dr. Csáki Csilla.

Keresztallergia

A keresztallergia során valamilyen friss zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása túlérzékenységi reakciót vált ki olyan embereknél, akik valamilyen növényi pollenre allergiásak. Hátterében az anyagok kémiai szerkezetének hasonlósága áll. A két anyag annyira hasonló, hogy sokak szervezete, különösen akkor, ha már fokozottan érzékeny az egyikre, nem tud különbséget tenni közöttük. Leggyakrabban viszketés, égő érzés jelentkezik az ajkak, a száj, a szájpadlás, vagy az arcbőr területén, de az érintett terület meg is duzzadhat, ezzel fulladást okozva.

Gyakori keresztallergiák:

·  Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka

·  Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, burgonya, koriander, kapor, sárgarépa, petrezselyem

Ez is érdekelhet

origo.hu

Óriási meglepetés: nem lesz ott a foci-Eb-n a korábbi győztes

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel