MEDICINA

Te jó ég! Nem elég az egy? Itt az új maszkőrület!

A koronavírus terjedése világszerte komoly hatással van az emberek mindennapjaira, az egyik legfeltűnőbb változás egyértelműen a maszkviselés szabálya.
  • Szerző:

A maszkviselés fontosságára állandóan felhívják a figyelmet, és bár nap, mint nap kötelező a használata a közösségi terekben, boltokban, munkahelyen, sőt az új kormányrendelet szerint minden település közterületén is, sokan még mindig nem tudják helyesen használni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Védettség 01 maszkviselés

Fotó: Pixabay.com

A maszkviselés nagyon fontos a koronavírus elleni védekezésben, de ha a sebészi maszk vagy textil maszk nem illeszkedik tökéletesen a bőrfelülethez, jelentősen csökkenhet a hatékonysága. Nagyon fontos, hogy felhelyezésnél ügyeljünk a tökéletes fedésre. Laboratóriumi körülmények között végzett kísérletek ugyanis kimutatták, hogy a nem megfelelően felhelyezett maszk körül sokkal fokozottabb a levegő áramlása, így a védettségi szint nagyon lecsökkenhet, arról nem is beszélve, hogy egy vírussal fertőzött ember esetében sokkal kevesebb részecskét fog fel a maszk például tüsszentés vagy köhögés során.

maszkviselés

A megoldás a kettős maszkviselés!

Brit kutatások szerint nem elég az egyrétegű arcmaszk, sokkal hatásosabb két vagy három réteg viselése az arcon a koronavírus elleni védekezésben. Az Egyesült Királyság egyik legfőbb egészségügyi tisztviselője szerint a többrétegű maszkok sokkal hatékonyabban csökkentik a koronavírus terjedését. Két maszk együttes viselése, mint például egy orvosi maszk, fölötte pedig egy textilmaszk hatékonysága a vírus részecskéinek kiszűrésében majdnem száz százalékos, ami több, mint a duplája annak az eredménynek, amit egy nem megfelelően felhelyezett maszk esetén kaptak. Vagyis egy orvosi vagy textil maszk már nem elég, egyszerre kettőt ajánlott egymáson viselni.

Nem csak a viselése látványos, de a védettségi szintje is

A két maszk együttes viselésére a „double masking” kifejezést használják, ami a kettős maszkviselést jelenti. Ez a technika egyébként nem is annyira új, mert Amerikában különös népszerűségnek örvend. Az Amerikai Járványügyi Hivatal, vagyis CDC hivatalos álláspontja is az, hogy egymáson két maszk viselése sokkal hatékonyabban állítja meg a COVID 19 vírus terjedését, mint az egyrétegű maszk. A CDC a múlt hónapban publikálta azt a kutatást, miszerint az egyik maszk viselése a másik felett akár 95 százalékkal is csökkentheti a koronavírus átterjedésének valószínűségét két ember között.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?