MEDICINA

Már egy kardiológus is állítja: nem a zsír, a cukor a bűnös!

A korábbi egészségügyi ajánlásokban valósággal démonizálták a zsiradékokat, miközben a cukor és a szénhidrátok veszélyeire senki nem hívta fel hasonló hévvel a figyelmet. De a trend megfordulni látszik. Egy brit kardiológus azt is elmondja, miért.
  • Szerző: Ripost

Korábban a zsiradékok, különösen a telítetlen zsírsavak fogyasztását szinte egyenes kapcsolatba hozták az eltömődött artériákkal, a szívbetegségekkel, a korai halállal. Manapság azonban új szelek fújnak az orvoslásban. Dr. Aseem Malhotra kardiológus és az Action on Sugar elnevezésű lobbiszervezet alapítója szerint például a zsiradékfogyasztás egyáltalán nem káros.

Az orvos, sok vitát kiváltott cikkeiben úgy véli, hogy a koleszterinszint mindenáron való csökkentése sem biztos, hogy jó hatású. Kutatásai szerint a 60 év fölötti egészséges emberekben a kicsivel magasabb koleszterinszint épp a halálozás kisebb kockázatával hozható összefüggésbe. Véleménye szerint az eddigi ajánlások, amelyek a zsírfogyasztás csökkentését tűzték ki célul, épp hogy hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkra az elhízás mint népegészségügyi probléma már szinte járványos méreteket öltsön. Ha egészséges étrendet tartunk, de nem tartózkodunk a zsíroktól, sokkal több esélyünk van lefogyni és egészségesnek maradni.

Az orvos azt is leírta, hogy korábban maga is az ajánlások szerint élt: zsírszegény étrendjében sok szénhidrát szerepelt, Bár rendszeresen sportolt, nem tudta leadni a hasi zsírréteget. Egészen addig, amíg 2012-ben el nem olvasta Robert Lustig tanulmányát a cukor ártalmairól.

Ez a kutatási eredmény felnyitotta a szemét, és

rájött, hogy a cukor, és nem a zsír a legfőbb bűnös az elhízásban!

Épp ezért hozta létre kollégáival az Action on Sugar elnevezésű lobbi-csoportot, amelynek célja, hogy az élelmiszeripart meggyőzze az ételek cukortartalmának csökkentéséről.

Dr. Marlhotra számára újabb megrázó pillanat jött el, amikor neves orvoskollégáit, köztük az első szívátültetést végző dr. Christian Barnard unokáját hallotta beszélni egy konferencián a cukorról. A férfi hosszútávfutóként szénhidrátdús diétát követett – és bár rengeteget mozgott, mégis cukorbeteg lett. A maga példáján okulva folytatott kutatásokat a témában, azóta nem győzi hangsúlyozni, hogy

energiát nemcsak a finomított szénhidrátokból, hanem a ketonokból is nyerhet a szervezet, tehát a szénhidrátokról való lemondás nem tesz minket energiahiányossá.

A finomított szénhidrát viszont felpörgeti az inzulintermelést, ez pedig hízáshoz vezet.

A legújabb kutatások erőteljes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a zsíros tejtermékek és más telített zsírok fogyasztása nem egészségtelen, sőt, a zsírban gazdag, ám szénhidrátban szegény diéta fogyaszt, és egészségesebbé tesz. A cukorbetegeknek sem szabad szénhidrátokat ajánlani a zsiradékok helyett, mivel nekik különösen ártalmas a szénhidrátban gazdag étrend. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül kellene zsíros ételeket enni – csupán azt, hogy az alapvetően egészséges és mértékletes étrendből kár lenne kihagyni a zsiradékokat – a cukrot viszont nagyon is érdemes!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?