Létrehozva: 2016.02.18.

Már egy kardiológus is állítja: nem a zsír, a cukor a bűnös!

A korábbi egészségügyi ajánlásokban valósággal démonizálták a zsiradékokat, miközben a cukor és a szénhidrátok veszélyeire senki nem hívta fel hasonló hévvel a figyelmet. De a trend megfordulni látszik. Egy brit kardiológus azt is elmondja, miért.

Korábban a zsiradékok, különösen a telítetlen zsírsavak fogyasztását szinte egyenes kapcsolatba hozták az eltömődött artériákkal, a szívbetegségekkel, a korai halállal. Manapság azonban új szelek fújnak az orvoslásban. Dr. Aseem Malhotra kardiológus és az Action on Sugar elnevezésű lobbiszervezet alapítója szerint például a zsiradékfogyasztás egyáltalán nem káros.

Az orvos, sok vitát kiváltott cikkeiben úgy véli, hogy a koleszterinszint mindenáron való csökkentése sem biztos, hogy jó hatású. Kutatásai szerint a 60 év fölötti egészséges emberekben a kicsivel magasabb koleszterinszint épp a halálozás kisebb kockázatával hozható összefüggésbe. Véleménye szerint az eddigi ajánlások, amelyek a zsírfogyasztás csökkentését tűzték ki célul, épp hogy hozzájárultak ahhoz, hogy napjainkra az elhízás mint népegészségügyi probléma már szinte járványos méreteket öltsön. Ha egészséges étrendet tartunk, de nem tartózkodunk a zsíroktól, sokkal több esélyünk van lefogyni és egészségesnek maradni.

Az orvos azt is leírta, hogy korábban maga is az ajánlások szerint élt: zsírszegény étrendjében sok szénhidrát szerepelt, Bár rendszeresen sportolt, nem tudta leadni a hasi zsírréteget. Egészen addig, amíg 2012-ben el nem olvasta Robert Lustig tanulmányát a cukor ártalmairól.

Ez a kutatási eredmény felnyitotta a szemét, és

rájött, hogy a cukor, és nem a zsír a legfőbb bűnös az elhízásban!

Épp ezért hozta létre kollégáival az Action on Sugar elnevezésű lobbi-csoportot, amelynek célja, hogy az élelmiszeripart meggyőzze az ételek cukortartalmának csökkentéséről.

Dr. Marlhotra számára újabb megrázó pillanat jött el, amikor neves orvoskollégáit, köztük az első szívátültetést végző dr. Christian Barnard unokáját hallotta beszélni egy konferencián a cukorról. A férfi hosszútávfutóként szénhidrátdús diétát követett – és bár rengeteget mozgott, mégis cukorbeteg lett. A maga példáján okulva folytatott kutatásokat a témában, azóta nem győzi hangsúlyozni, hogy

energiát nemcsak a finomított szénhidrátokból, hanem a ketonokból is nyerhet a szervezet, tehát a szénhidrátokról való lemondás nem tesz minket energiahiányossá.

A finomított szénhidrát viszont felpörgeti az inzulintermelést, ez pedig hízáshoz vezet.

A legújabb kutatások erőteljes bizonyítékot szolgáltatnak arra, hogy a zsíros tejtermékek és más telített zsírok fogyasztása nem egészségtelen, sőt, a zsírban gazdag, ám szénhidrátban szegény diéta fogyaszt, és egészségesebbé tesz. A cukorbetegeknek sem szabad szénhidrátokat ajánlani a zsiradékok helyett, mivel nekik különösen ártalmas a szénhidrátban gazdag étrend. Mindez persze nem azt jelenti, hogy nyakló nélkül kellene zsíros ételeket enni – csupán azt, hogy az alapvetően egészséges és mértékletes étrendből kár lenne kihagyni a zsiradékokat – a cukrot viszont nagyon is érdemes!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Utálják, kigúnyolják, mégis ő mentette meg a nagyképű angolokat a totális focibukástól

origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

hirtv.hu

Rákay Philip elárulta, ki és miért rúgatta ki + videó

origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

travelo.hu

Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet