Létrehozva: 2021.03.26.

Nézz le a lábfejedre, ezt árulja el az egészségedről

Brit kutatók felmérték, mit árulhat el a lábfej az egészségi állapotunkról. Hét alapvető lábfejtípust találtak – te vajon melyikbe tartozol?

Szerző Horváth Gabi

Brit tudósok körülbelül 5000 ember lábfejformáját mérték fel a lábujjak elhelyezkedése és a lábfej szélessége alapján. Ortopéd orvosokkal karöltve azt vizsgálták, hogy van-e köze ennek ahhoz, milyen egészségügyi problémákra lehetünk hajlamosak. Összesen hét lábfej-típust azonosítottak. Máris mutatjuk a típusokat, és azt is, mit kell tudni róluk.

A lábfejed sokat elárul arról, milyen problémákra vagy hajlamos (Fotó: Pixabay.com)

A földműves lábfej

Ennek a típusnak a legjellegzetesebb vonása, hogy a nagylábujj, és a mellette levő két ujj nagyjából azonos hosszúságúak, viszont az utána következő két lábujj sokkal kisebb náluk. Ennél a lábfej-típusnál az átlagosnál gyakrabban fordul elő a lúdtalp, mivel az ujjak egyenlő hossza miatti egyensúly-eltolódást valahogyan ki kell egyensúlyozni. A lúdtalp viszont a test egész egyensúlyát, tartását és az izmok, ízületek terhelését is megváltoztatja. Ennélfogva a „földműves” lábfej tulajdonosai gyakrabban hajlamosak a boka, a térd és a csípő fájdalmára. Épp ezért a lúdtalpat nem szabad figyelmen kívül hagyni, mindenképp orvoshoz kell fordulni vele.

A római lábfej

Hasonlít a földműves lábfejhez abban, hogy az első három lábujj egyforma hosszú, de az utánuk jövő két lábujj sem sokkal kisebb, harmonikus a méretcsökkenés. A lábujjak befelé, a test középvonala felé mutatnak. Ez az egyik leggyakoribb lábfejforma az emberek között.

A római lábfejjel élő emberek ritkábban lúdtalpasak, inkább kifejezetten magas a lábboltozatuk. Nekik a kalapácsujj kialakulására van nagyobb esélyük, mivel a nagylábujj körüli izmok ettől az elrendezéstől meggyengülhetnek. Ez pedig felborítja a lábujjakat egyenesen tartó izmok és szalagok egyensúlyát. Így a római lábfejű nőknek különösen vigyázniuk kell arra, milyen lábbelit viselnek, a tűsarkút érdemes csak a valóban különleges alkalmakra tartogatniuk.

Az egyiptomi láb

Az egyiptomi lábfej jellegzetessége a hosszú nagylábujj, és az egyenletesen csökkenő hosszúságú lábujjak. A lábujjak vonala egy átlós vonalat ír le. Ez a lábfej általában hosszabb és keskenyebb, mint a többi. A keskeny lábfejen járás közben a súly általában a lábfej külső részére nehezedik – ha ez az eltolódás extrém mértékű, akkor túl nagy terhelést ró erre a testtájra. Érdemes megnézi, hol kopik jobban a cipő talpa: ha a külső szélén, akkor bizony ez a helyzet. Ez a járásmód a bokát terheli túl, ez pedig sípcsont környéki fájdalomhoz, bütykök és bőrkeményedések kialakulásához vezethet a lábfej külső szélén. A sarok és a lábfej elülső részének fájdalma is ehhez vezet.

Nem mindegy, hogy járás közben hová esik a terhelés a lábfejeden (Fotó: Pixabay.com)

A szögletes láb

A szögletes lábfej pont olyan, amilyennek a neve alapján várnánk: mind az öt lábujj nagyjából egyenlő hosszúságú, így ez a forma stabil alátámasztást ad a testnek. A sarok viszonylag keskeny, míg a lábfej elülső része széles, így elsősorban erre a részre nehezedik a terhelés. Ha nem a megfelelő cipőt hordja, vagy a lábra nagy terhelést rovó sportot űz, a szögletes lábfejű ember hajlamos lehet a metatarsalgia nevű problémára: ez lényegében a lábujjak és a lábfej elülső részének fájdalmát és gyulladását jelenti.

A görög lábfej

A legfeltűnőbb jellegzetessége, hogy a második lábujj hosszabb, mint a többi, így kissé kiáll a lábujjak sorából. A római lábfej mellett ez is a leggyakrabban előforduló lábfejtípusok egyike. Ennél a lábfejnél az első lábközépcsont rövidebb, mint a második, ám ez az elrendezés épp a vékonyabb és hosszabb második lábközépcsontra viszi a terhelés nagy részét. Épp ezért az ilyen lábfejűek sokszor éreznek fájdalmat a lábboltozatban, ez azonban megfelelő lábboltozati tartást adó cipővel vagy betéttel, és a lábboltozat erősítésével (például lábujjhegyen járással, nyáron a kertben mezítláb járással) kordában tartható.

A szétálló lábfej

A szétálló lábfej elnevezése arra utal, hogy a lábujjak az átlagosnál jobban szétterpesztve állnak. Ez a szélesen, néha szinte legyezőszerűen álló lábközépcsontoknak köszönhető. A szétálló lábfejjel élők a széles lábfejük miatt nehezen találnak kényelmes cipőt maguknak, és az egyenetlen súlyeloszlás miatt gyakran éreznek fájdalmat a láb első részében., sőt, akár fájdalmas bütykök és bőrkeményedések is kialakulhatnak itt. Érdemes rendszeresen járniuk ortopédiai ellenőrzésre, és betartaniuk az orvos tanácsait.

Ha természetes talajon, mezítláb jársz, az segíthet a láb egészségének megőrzésében!
(Fotó: Pixabay.com)

A főemlős-lábfej

Az elnevezés arra utal, hogy ez a lábfejtípus formában hasonló a főemlősök lábfejéhez. A nagylábujj a kisujj irányába hajlik, a kisujj pedig lényegesen kisebb a többinél. A nagylábujj befelé irányuló görbülete miatt gyakran alakul ki bütyök a nagylábujj környékén. Akinek ilyen a lábfeje, jobb, ha tartózkodik a nagyön szűkre szabott, hegyes orrú cipőktől, például a tűsarkútól.

 

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot, késsel fenyegette, gyakran bezárta - borzalmas részletek

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ez még Hamiltonnál is nagyobbat szólhat, elképesztő átigazolásra készül a Red Bull

vg.hu

Reagált a Budapest Airport a 729 forintos bőrönd-kiárusításra

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Különösen pusztító vírust terjesztő kullancsfaj jelent meg hazánkban

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

travelo.hu

Íme, a hazai 10 legolcsóbb termálfürdő, ahol elfogadható árakkal várnak

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel