MEDICINA

Koronavírusos rémálmok gyötörnek? Itt a megoldás!

A rémálmok azokat sem kerülik el, akik napközben viszonylag jól viselik a bezártságot. De vajon hogyan állhatsz az éjszakai rémségek útjába?

Először is, jó, ha tudod, hogy a szakemberek szerint az álmok jó része általában nem kellemes, legfeljebb nem emlékszünk rájuk. Ebben az időszakban viszont többet alszunk, és több álmunkra emlékszünk, mint általában. Ráadásul a koronavírus-járvány már önmagában is fenyegető helyzet, így az álmaink a szokott rémálmoknál is kellemetlenebbek. Ez egy kollektív trauma, amit ki így, ki úgy próbál feldolgozni. Ennek a feldolgozásnak az egyik módja, hogy többször álmodunk rémeseket, mint máskor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Rémálmok 01

Fotó: Pixabay.com

A stressz és a szorongás már önmagában is rendszeres rémálmokat válthat ki. Ha valaki ezek mellett nem tud aludni, nem piheni ki magát, vagy épp alkoholhoz nyúl a bezártság miatt, még gyakrabban számíthat szörnyű álmokra.

Vagyis a rémálmok elleni küzdelem egyik fontos eszköze, ha odafigyelsz arra, mit fogyasztasz elalvás előtt, és milyen életmódot folytatsz. Az alkohol és a cigaretta nem segít, a jól kiszellőztetett, tiszta, hűvös hálószoba és a rendszeres mozgás viszont igen. A híreket sem kell állandóan bújnod, bár az sem jó megoldás, ha teljesen elzárkózol előlük. Napi egy-két óra elég belőlük.

Rémálmok 02

Fotó: Pixabay.com

Ha aggaszt valami, írd le, rajzold le, beszéld meg a családtagjaiddal, vagy telefonon a barátaiddal. Vegyél forró fürdőt, próbáld ki a relaxációs technikákat, vagy olvass egy jó könyvet, hallgass kellemes, nyugodt zenét, mielőtt elaludnál. Törődj minél többet magaddal, hogy amennyire lehet, ellensúlyozni tudd a mindannyiunkat érő stressz hatását, és ha lehet, tartsd a lefekvés és felkelés rendszeres idejét – így kevésbé kell tartanod a kimerültségtől, és a rémálmok is ritkábban jelentkeznek majd.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?