MEDICINA

Koronavírus: Nemcsak az idősek, ezek az emberek is különösen nagy veszélyben vannak

A legújabb adatok szerint nemcsak az idősek és a krónikus betegek vannak komoly veszélyben, ha megfertőződnek a koronavírussal. A fiatalok egy csoportját szintén fenyegetik a súlyos szövődmények.

Dohányzol, és félsz a koronavírus-fertőzéstől? Itt az ideje, hogy leszokj a cigiről. A járvány eddigi adatai ugyanis azt látszanak alátámasztani, hogy a dohányzók esetében sajnos nő az esélye annak, hogy komoly betegség alakuljon ki a fertőzésből. A kutatók világszerte egyetértenek abban, hogy az idős és krónikus beteg embereken kívül a dohányzókat is magas kockázatúaknak kellene minősíteni. Bár a tudományos igényű kutatások még nem készülte el, az orvosok tapasztalatai szerint azoknak a fiataloknak, akik tüdőgyulladással kerülnek kórházba, és esetleg intenzív ápolásra szorulnak, nagy része dohányzik, vagy e-cigarettát szív.

koronavírus 01

Fotó: Pixabay.com

A dohányzás ugyanis károsítja a légutaknak azokat a csillószőreit, amelyeknek fő feladata az idegen anyagok kitessékelése. A dohányzók légutai és tüdeje is rosszabb állapotban van, mint a nemdohányzóké, és gyakran alakulnak ki náluk krónikus tüdőbetegségek. Mivel a légutak csillószőreinek károsodása miatt már az orrüreg sem tudja elsődleges, szűrő funkcióját ellátni, a dohányosok könnyebben megfertőződnek. Ha pedig megtörtént a fertőzés, a megviseltebb állapotban levő tüdő rosszabbul reagál rá. Ráadásul, mivel a dohányosok általában többet köhögnek, mint a nemdohányzók, tünetmentes állapotban is könnyebben adják át a vírust másoknak.

Dohányzó 01

Fotó: Pixabay.com

Bár az elektronikus cigarettát sokan kevésbé károsnak tartják, mint a dohányzás hagyományos formáját, a tapasztalatok szerint az e-cigarettát szívók sincsenek nagyobb biztonságban. Mivel az elektronikus cigaretták nem égetik, hanem hevítik a dohányt, így égéstermékeket, például kátrányt nem juttatnak a légutakba. Arról azonban kevés a tapasztalat, hogy a hevítés során felszabaduló más vegyületek hogyan hatnak a tüdőre. Arról mindenesetre már vannak adatok, hogy az e-cigarettákat szívók tüdeje és erei is károsodnak, vagyis ez a megoldás sem veszélytelen.

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a betegségek veszélyeinek azok is jobban ki vannak téve, akik maguk nem dohányoznak viszont eléri őket mások cigarettájának füstje. Vagyis itt az idő a leszokásra, az otthon töltött napok erre egyébként jó alkalmat is adnak – ráadásul így a dohányboltba is kevesebbszer kell lemenni. Érdemes a körülöttünk élőket is megóvni a passzív dohányzástól.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?