Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.03.

Koronavírus – Egyre jobb hírek érkeznek Nagy-Britanniából

A szombaton közzétett legfrissebb adatok alapján héthavi mélypontra csökkent a Covid-19-ben elhunytak napi száma Nagy-Britanniában. A felnőtt brit lakosság tíz százaléka a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapta; az első adagot a 18 évnél idősebbek több mint 60 százalékának adták be eddig.

A brit egészségügyi minisztérium szombati beszámolója szerint az elmúlt 24 órában országszerte tízen haltak meg a Covid-19 miatt. Nagy-Britanniában szeptember 14. óta nem mértek ilyen alacsony napi halálozási számot. A nagy-britanniai koronavírus-járvány januári tetőzésének idején voltak időszakok, amikor naponta több mint 1300 halálos áldozata volt a Covid-19-nek.

A szaktárca szombat esti összesítése szerint az elmúlt hét napban 254-en haltak meg Covid-19-ben, 197-tel, 43,7 százalékkal kevesebben, mint a múlt szombaton zárult előző egyhetes időszakban. Jelentős ütemben csökken az új koronavírus-fertőződéses esetek száma is. A minisztérium szombati ismertetése alapján az elmúlt egy napban 3423 új esetet azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte.

Fotó: Science Photo Library

Az év elején még szinte minden nap 60 ezret messze meghaladó, esetenként csaknem 70 ezer napi új fertőződést szűrtek ki Nagy-Britanniában.

A szombaton zárult egy hétben 27 912 koronavírus-fertőződést azonosítottak tesztekkel, 11 025-tel, 28,3 százalékkal kevesebbet az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A szűrővizsgálatokkal azonosított új esetek száma azzal együtt is folyamatosan lassul, hogy éppen egy hónapja újraindult az oktatás az angliai általános és középiskolákban és a gyerekeket hetente többször koronavírus-szűrésnek kell alávetni. Ez egyik napról a másikra 80-100 százalékkal megnövelte a naponta elvégzett tesztek számát.

Az elmúlt egy hétben több mint 7 millió koronavírus-szűrést végeztek országszerte.

A minisztérium szombati adatai szerint átlépte az ötmilliót a koronavírus elleni oltásból beadott második dózisok száma. A szombaton nulla órakor zárult egy napban 107 420-an, a december 8-án indult nagy-britanniai oltási kampány első napja óta 31 425 682-en részesültek a vakcina első dózisában.A második adagot az elmúlt egy napban 246 631-en kapták meg, így 5 205 505-re – a teljes brit felnőtt lakosság csaknem 10 százalékára – emelkedett azoknak a száma, akiknek már mindkét dózist beadták. Az eddig beadott oltások száma az első és a második dózissal együtt ennek alapján meghaladta a 36,6 milliót Nagy-Britanniában. A szombati adatok azt jelentik, hogy a felnőttek több mint 60 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát.

A brit kormány célkitűzése az, hogy április 15-ig az 50 év feletti korosztály mindegyik tagja, július végére a teljes brit felnőtt lakosság – hozzávetőleg 52,7 millió ember – részesüljön a koronavírus elleni oltásnak legalább az első adagjából.

Boris Johnson brit miniszterelnök a minap kijelentette, hogy jóllehet áprilisban az eddigi igen bőséges vakcinaellátmánynál technikai okok miatt kevesebb oltóanyag érkezik Nagy-Britanniába, az oltási célok azonban így is teljesülnek a kitűzött határidőkre.

Nagy-Britanniában a beoltottak fele az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszeripari csoport közös fejlesztésű vakcináját kapja.

Fotó: www.profimedia.hu

Az utóbbi időszakban több európai országban korlátozták ennek az oltóanyagnak a használatát, miután felmerültek olyan aggályok, hogy ez a vakcina megnövelheti a vérrögképződés kockázatát.

A brit gyógyszerfelügyelet (MHRA) legújabb vizsgálatában ugyanakkor kimutatta, hogy az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból eddig több mint 18 millió adagot adtak be Nagy-Britanniában és az e vakcinával beoltottak közül harmincnál fordult elő vérrögképződés, az esetek zömében az agyi trombózis egy ritka formája és hét páciens meghalt.

A hatóság kiemelte: továbbra sincs bizonyíték arra, hogy okozati összefüggés lenne az Oxford/AstraZeneca-vakcina alkalmazása és a vérrögképződéses esetek között, az adatok viszont változatlanul arra vallanak, hogy e vakcina alkalmazásának előnyei messze felülmúlják az esetleges kockázatokat.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a Twitteren szombaton közzétett bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a Nagy-Britanniában alkalmazott oltóanyagok biztonságosak és hatékonyak. Hancock kérte, hogy mindenki, akit oltásra hívnak, jelenjen meg az oltóhelyeken és adassa be a koronavírus elleni vakcinát.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Norris először, Hamilton két és fél év után nyerhet - az F1 Kínai Nagydíj sprintfutama élőben

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Lövéshangokra riadtak fel a szegediek, a város több pontján is észlelték a különös zajt

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

hirtv.hu

Zalatnay Sarolta üzent Magyar Péternek

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

lakaskultura.hu

Váza saját kezűleg: Zseniális DIY-ötlet a lakberendezés szerelmeseinek

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegy kapcsolata el van átkozva, ők még idén szakíthatnak!

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet

MEDICINA

Tedd fazékba a rozmaringot, és nem bánod meg