MEDICINA

Kiderült végre, ez a vitamin csökkenti a rák kockázatát

Van egy vitamin, amely a legutóbbi kutatások szerint meglepően hatékonynak bizonyult a daganatos betegségek megelőzésében. Melyik lehet az? És vajon szedsz belőle eleget?
  • Szerző: Ripost

Több új kutatás szerint a D-vitamin napi szedése 13 százalékkal csökkentheti a daganatos halálozás kockázatát. Ezt az anyagot a napsütés hatására termeli a testünk, de a modern életmód, illetve az a tény, hogy a napunk nagy részét épületekben töltjük, megnehezíti, hogy elegendő mennyiséghez jussunk ebből a vitaminhoz, ezért van szükség a pótlásra.

Dr. Shifeng Mao, az egyik vonatkozó amerikai kutatás vezetője szerint a D-vitamin hiányban szenvedő emberek esetében kétszer olyan gyakori is lehet a hasnyálmirigy- és a bélrendszeri daganatok előfordulása, mint azoknál, akik elég D-vitamint fogyasztanak. Egy másik kutatás során 79 000 egészséges felnőttet figyeltek meg, és arra jutottak a kutatók, hogy akik D-vitamin étrendkiegészítőket szedtek, 13 százalékkal kisebb valószínűséggel betegedtek meg daganatos betegségekben. Egy harmadik tanulmány szerint a D-vitamin, és a koleszterinszint csökkentését célzó sztatinok szedése körülbelül 40 százalékkal csökkentette a prosztatarákos halálozás valószínűségét. Mindhárom vizsgálatot az Amerikai Klinikai Onkológiái Társaság konferenciáján mutatták be nemrégiben.

A tudósok javasolják, hogy a leggyakoribb élelmiszereket, például a kenyeret és a tejet is dúsítsák D-vitaminnal. Ez egyébként számos országban, például az Egyesült Államokban, Kanadában, Svédországban, Finnországban és Ausztráliában már bevett gyakorlat. Az is jó megoldás, ha a reggeli vagy délutáni órákban, szűrt fényben eleget sétálunk a napon (a déli órákat természetesen elkerülve), vagy elég májat, tojást, vörös hőst, és minél több zsíros halat eszünk.

Aki viszont nem eszik túl sokat ezekből az élelmiszerekből, vagy a borús időjárás miatt nem jut elég napsütéshez, annak érdemes étrendkiegészítő formájában magához vennie a D-vitamint. A kutatásokat vezető tudósok szerint az orvosoknak érdemes lenne több embernek felírni a D-vitamin szedését, mivel a haszna óriási, míg a lehetséges mellékhatások minimálisak. Azt egyelőre a kutatók sem tudják pontosan, hogyan segít megelőzni a D-vitamin a rákot, de valószínűleg egy olyan enzim működése állhat a háttérben, amely segít a szervezetben működő egyes savak hatásának csökkentésében. Így ezek kevésbé károsítják a belső szerveket, ettől pedig csökken a rák kockázata. A legjobb, ha az orvosok az étrendkiegészítők mellett azt is javasolják a pácienseiknek, hogy minél többet sétáljanak. A naponta sok ezer lépést megtevők esetében a halálozási arányok közel egyharmaddal kisebbek, mint az ülő életmódot folytatók esetében.

Forrás: Daily Mail

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?