Létrehozva: 2020.09.05.

Kiderült, mitől hullik a hajunk

Ha néhány szálat talál valaki a hajkefében, párnán vagy éppen hajmosáskor maradnak hajszálak a kádban, a legtöbben pánikba esnek, hiszen a haj hullása, akopaszodás igencsak megviseli a lelket. Az ijedtség gyakran egyáltalán nem alaptalan, hiszen a hajszálak elvesztése több okra is visszavezethető – közöttük ráadásul egy-két súlyosat is találhatunk.

A hajhullási „minták” megfigyelésével, illetve a környezeti és belső hatások vizsgálatával könnyen kideríthetjük, hogy mi okozza a haj ritkulását. Ha pedig az okot kiderítettük, akkor bizony a megoldást is könnyebb lesz megtalálni rá.

A vitaminokban és tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott étrend nagyon fontos az egészséges hajnövekedéshez. Éppen ezért bármilyen hiánybetegség szinte azonnal meglátszódik a hajunkon – ez természetesen arra is igaz, ha egy-egy mikrotápanyagból több van egy másik rovására. Különösen az A-, a C- és az E-vitamin okozhat hajhullást, elsősorban akkor, ha túl nagy dózisban szedjük ezeket.

A nők egyik jellemző problémája a foltos hajhullás, ami többnyire valamely rejtett gyulladás nyomán jelenik meg. A gyulladt góc felkutatásához fel kell keresni a nőgyógyászt, az urológust, a fogorvost vagy a fül-orr-gégészt – vérvétel, belgyógyászati vizsgálat lehet szükséges a gyulladás felderítéséhez, mely lehet egy rossz fog vagy éppen a gyulladt garatmandulák is. Ha sikerül nyomára bukkanni és kezelni, akkor a gyulladás megszüntetésével a hajhullás is megáll.

Fotó: 123rf

A hajszálak elveszítését okozhatják hormonális problémák is: várandósság (illetve a szülés utáni hormonális változások), fogamzásgátlók szedése vagy éppen a változó kor. A nők ösztrogén hormonjai meghosszabbítják, az androgének lerövidítik a haj növekedési (anagén) szakaszát. A nőknél a serdülőkor után a petefészek ösztrogén- és progeszteron-termelése a meghatározó, de nagyon kis mennyiségben tesztoszteron is termelődik a petefészekben és a mellékvesében. Ha valamilyen oknál fogva az androgének relatív túlsúlyba kerülnek, akkor az azokra érzékeny hajhagymák anagén fázisa lerövidül.

A legjobb módszerek hajhullás ellen

A hajhullás viszonylag gyakori probléma, amelynek hátterében számos dolog állhat a nem megfelelő kozmetikumok használatától a vitaminhiányon át egészen valamilyen betegségig. Kevésbé súlyos esetekben az alábbi módszereket érdemes kipróbálni. Részletek itt.

A változókor idején a petefészek működése szabálytalanná válik, majd leáll, és ezzel párhuzamosan az ösztrogén- és progreszteron-termelés is csökken, az androgén hormonok relatív aránya nő. A DHT-re érzékeny szőrtüszők sorvadásnak indulnak. A kismamák haja a várandósság ideje alatt általában nagyon szép, dús, fényes. Ezt a progeszteron és ösztrogén hatásnak köszönhetik, mely hormonok meghosszabbítják az anagén fázist. A szülés után azonban a lecsökkenő hormonszinttel hirtelen a rendes aránynál több hajszál „hal el”, amit a kismamának az egyszerre kihulló sok haj jelez.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Igazságtalan döntés volt? A PL-csapat harcol Kerkez Milos eltiltása ellen

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

„Ezt ha meglátja a Petike… na abbul baj lesz!” – nem hiszed el, kinek üzent nyilvánosan Majoros Hajni

mandiner.hu

Megint leköröztük Európát: újabb óriásberuházást jelentett be Szijjártó Péter

life.hu

Borzalmas jövőt vetít előre az épület, amiben 20 ezer ember él együtt

mandiner.hu

Schiffer András: „A jogállamiságot pontosan az Európai Unió rúgja fel azzal, hogy pörölykalapácsként használja a szerveit a Magyarország elleni geopolitikai küzdelemben” (VIDEÓ)

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet