MEDICINA

Kiakadtak a nők: Ezt mondja a tudomány a rendszeres szellentésről

Még beszélni is illetlenség róla, elereszteni a galambot pedig egyenesen tahóság. Nem csoda, hogy felhördültek a szebbik nem tagjai, amikor napvilágra került az altesti szelekről ez az új információ...
  • Szerző:

Bármilyen kellemetlen a téma, az tény, hogy szellenteni mindenki szokott – nem is akárhányszor! Egy felmérés szerint egy nap átlag 15-ször ereszti el egy ember a békagalambot, de extrém esetben ez a szám akár 40 is lehet. A teljesen természetes folyamatot az emésztőrendszerben felgyülemlett gázok okozzák; és most kiderült, hogy komoly egészségi problémákat okozhat, ha valaki visszatartja. Nyilván nem muszáj a liftben vagy a hitvesi ágyban vaskos poénok közepette kiengedni a gázokat, a célra tökéletesen megfelel a mosdó magánya; de az tudományos tény, hogy sokkal egészségesebb engedni, hogy tegye a dolgát a természet. Mutatjuk, miért!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pexels.com

1. Jobb, ha ott távozik, ahol akar

A szellentés visszatartásával a test rákényszerül, hogy a gázokat újra felhasznosítsa, vagyis a beszorult levegő visszakerül a körforgásba, és máshogy távozik: a lehelettel vagy akár egy böfögéssel...

2. Nem lesz hasi görcs és gyomorégés

Fotó: Pixabay.com

Komoly izommunkát kíván bent tartani a nem kívánatos gázokat, és ez olyan nyomást okoz a hasfalnak, hogy fájdalmat, gyomorégést és emésztési problémákat okozhat, sőt: ha valaki rendszeresen erőszakkal visszatartja, akár meg is nagyobbodhat az emésztési traktusa.

3. A belek hálásak lesznek érte

A gázok kieresztése jót tesz az alsó bélszakasznak; ellenkező esetben viszont a megnövekedett nyomás miatt a rendszeres visszatartás akár aranyeret is okozhat.

4. Elmarad a kellemetlen puffadás

Egyelőre abban nincs egyetértés a kutatók között, vajon valóban a bélgázok okozzák-e a puffadást, az biztos, hogy az érzés kellemetlen – és teljes egészében megszűnik, ha valaki enged a természet hívásának.

5. Árulkodóak lehetnek a szagok

Sokszor azért sem árt elereszteni a békegalambot, mert a szagából kiderülhet, ha súlyos emésztési problémákkal küzd valaki. A túlzottan kellemetlen szag ugyanis azt mutatja, hogy túl sok a kén a szervezetben; ha pedig fájdalmat okoz a szellentés, érdemes minél előbb felkeresni az orvost.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?