Létrehozva: 2020.11.25.

Kefir vagy joghurt? Mi a különbség és melyik az egészségesebb?

Mit veszel le a boltok polcáról szívesebben, a kefirt vagy a joghurtot? Tudod egyáltalán, hogy mi a különbség köztük? És vajon melyik tesz jobbat a szervezetednek?

Szerző Horváth Gabi

Arról szinte mindenki hallott már, hogy a probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek jót tesznek a szervezetnek: helyreállítják az bélflóra egyensúlyát, és ezáltal nem csak az emésztésre, hanem még az immunrendszer működésére is hatással vannak. De vajon a kefirben vagy a joghurtban van több ezekből az egészséget támogató baktériumtörzsekből? Van egyáltalán különbség köztük?

Fotó: Pixabay.com

Nos, az tény, hogy a kefir és a joghurt közeli rokonok, hiszen mindkettő erjesztett tejtermék, és az ízük is hasonló. A legkomolyabb különbség a készítésük módjában van: a joghurtot csak baktériumok erjesztik, míg a kefirt baktériumok és élesztőgombák segítségével állítják elő.

A joghurt esetében a tejet felmelegítik, hozzáadják az élő baktériumkultúrát, majd hagyják az egészet kihűlni. A kefir előállításához úgynevezett „kefirmag”-ra, vagy kefir-szemcsékre van szükség, ez tartalmazza a baktériumokat és az élesztőgombákat. Egy csésze tejhez általában egy teáskanál kefirmagot adnak hozzá, 24 órára lefedve szobahőmérsékletű helyre teszik, és kész is van a kefir.

Fotó: Pixabay.com

A különböző előállítási mód eredményeképpen a joghurt sűrűbb és krémesebb, a kefir folyékonyabb (legalábbis az eredeti, natúr változatok, mert az ízesített ivójoghurtok más kategóriába tartoznak). A joghurt semlegesebb ízű, míg a kefir karakteresebb, savanykásabb, szénsavasabb. A kefirt akár meg is ihatod, míg a joghurtot inkább kanállal fogyasztják, sőt, akár tejföl helyett is bevethető, és a süteménybe is bátran teheted. A kefirt savanykás íze és folyékonyabb állaga ezekre kevésbé teszi megfelelővé.

Fotó: Pixabay.com

De mi a helyzet a táplálkozástani értékükkel? Tekintve, hogy hasonló , ráadásul hasonlóan értékes élelmiszerekről van szó, számos közös tulajdonságuk van, de van néhány olyan dolog is, amiben eltérnek. Sokszor elég, ha az íz dönt abban, melyiket választod, hiszen mindkét tejtermék rendkívül egészséges. A sima kefir egy csészényi adagjában nyolc gramm fehérje van, míg ugyanennyi sima joghurtban hat gramm. A szénhidrát-tartalmuk is csaknem azonos egy csészényi kefir 9, egy csészényi joghurt 10 grammot tartalmaz ebből az alapvető tápanyagból. Mivel azonban a kefirben élesztőgombák is vannak, a kefir probiotikus hatása erőteljesebb, akár háromszor annyi probiotikus hatású baktérium is lehet benne, mint a joghurtban. Kalciumban is gazdagabb, adagonként 300 milligramm van benne, míg egy adag joghurt 180 milligrammot tartalmaz. A-vitaminból egy adag kefir 300 mikrogrammal, egy adag joghurt pedig 230 mikrogrammal látja el a szervezetedet.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

hirtv.hu

Megtalálta az ukrán szálat az orosz Nyomozó Bizottság a krasznogorszki terrortámadással kapcsolatban

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Áprilistól ismét közvetlenül repülhetünk Budapestről ebbe az egzotikus fővárosba

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

YESSS

Ez a bikini lesz a nyár legnagyobb divatja

YESSS

Zseniális melltartó trükk: hogy ez miért nem jutott eddig eszedbe?

YESSS

A fehér tornacipőnek lőttek, ez a lapos topánka lesz tavasszal a divat

YESSS

Fura farmer lesz a tavaszi divat, vigyázz vele!

YESSS

Csodaszép körmökkel várhatod a Valentin napot: itt az idei divat!

YESSS

Így hord az év divatszínét, őrület, mennyire fiatalít!