MEDICINA

Végre kiderült, hány csésze kávé lehet még egészséges

Egyre több kutatás igazolja, hogy a kávé igenis egészséges ital. Ám a kulcs itt is a mértékletesség, hiszen ami kis mennyiségben egészséges, az nagy mennyiségben akár árthat is. Ezért érdemes vigyáznod vele!
címkék:

A kávé a kedvenc reggeli italunk, ez nem lehet vitás. Eddig sokan lelkiismeret-furdalással itták, mert azt hitték, ártalmas. De szerencsére egyre több vizsgálat igazolja, hogy a kávé valójában egészséges. Rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, így akár komoly betegségek megelőzésében is segíthet. Túlzásba vinni viszont továbbra sem érdemes. Napi hat vagy több csésze kávé nem csak a szívünknek árthat, hanem az agyunknak is.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kávé 01

Finom és egészséges – de érdemes mértékletesnek maradni
Fotó: Pixabay.com

Túl sok kávé – nagyobb kockázat

Azt eddig is tudtuk, hogy a túl sok koffein árt az idegrendszernek, például felerősítheti a szorongás tüneteit, és gátolja a nyugodt alvást. Amerikai kutatók viszont most 17 072 brit adatait áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy a túl sok kávé rendszeres fogyasztása növelheti bizonyos neurológiai elváltozásuk, köztük az idősebb kori demencia kockázatát is. A UK Biobank adatbázisban szereplő résztvevőknek több MRI felvételét is tárolta a körülbelül félmillió brit adatait rögzítő rendszer. Az adatok és az MRI felvételek összevetése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy aki naponta hat vagy annál is több csészényi kávét fogyaszt, annak 53 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy idős korában demenciával küzdjön. Az MRI felvételek tanúsága szerint azoknak, akik ilyen extrém mennyiségű kávét fogyasztottak, szó szerint kisebb volt az agyuk a későbbi MRI-felvételeken, amelyek az elsők után 4-6 évvel készültek. Azt egyelőre még további kutatásokkal kell igazolni, hogy van-e konkrét okokozati összefüggés a két dolog között, vagy az agy méretének csökkenése egyszerűen a betegségek korai jele – mindenesetre az eredmények nyomán érdemes átgondolni, mennyi kávét iszunk.

Kávé 02

Napi 400 milligramm koffein még biztonságosan fogyasztható
Fotó: Pixabay.com

Mennyi kávé biztonságos még?

A kávéról az eddigi kutatások sorra derítették ki, hogy tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az is lehetséges, hogy a kávé jól hat az agyra – de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Annak tehát, aki napi egy-két, esetleg három csésze kávét fogyaszt, aligha van oka aggódni. Napi körülbelül 400 milligramm koffein még mindenki számára biztonságos – ez körülbelül napi 3-4 csésze kávénak felel meg, természetesen a kávé erősségétől függően. Ennél többet viszont nem érdemes inni.

Kávé 03

Még egy kávé helyett jobb, ha inkább eleget pihenünk
Fotó: Pixabay.com

Mit tehetünk az agyunk egészségéért?

Az agyunk hosszú távú egészségéért az egészséges életmóddal is sokat tehetünk: ebből a szempontból fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, az elegendő alvás, a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend – a túl sok kávé fogyasztásával gyakran épp ezek körül próbálunk valamit helyettesíteni. Akkor is érdemes átgondolni a kávéfogyasztásunkat, amikor azt vesszük észre, hogy egyre több kávéra van szükségünk a napi rutinhoz. Ilyenkor érdemes kicsit többet aludni, vagy több vizet inni, mert lehet, hogy ezen a téren van hiány az életünkben. Az egy frissességének megőrzésében pedig funkcióinak folyamatos edzésben tartásával, például rejtvényfejtéssel vagy nyelvtanulással is segíthetünk. Ezek az „agyvédő” intézkedések különösen akkor fontosak, ha a családban előfordult már valamilyen agyi vagy idegrendszeri probléma.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?