MEDICINA

Jó ötlet, ha otthon nem viselsz melltartót?

A járványos időszak nemcsak a kézfogást, hanem a melltartóviselést is az ósdi szokások közé száműzheti. De vajon jó ötlet, ha otthon a sarokba dobod ezt a kényelmetlennek számító ruhadarabot?
címkék:

A szakértők szerint nem biztos, de a válasz nagyban függ az egyéni adottságoktól. Magában a női mellben ugyanis nincs izom, mirigyes állomány és zsírszövet teszi ki – de ezek aránya nagyon változó. Van, akinél a mirigyek teszik ki a mell állományának 80 százalékát, és csak 20 százalék a zsír aránya, nekik általában sűrűbb, nehezebb a mellük. Ez pedig nagyobb terhelést ró nemcsak a mellet tartó szalagokra, hanem a mellkas, a hát, a nyak és a váll izomzatára is. Ezért alakulhat ki egy idő után a nagy mellűeknél a mell megfelelő támasztása nélkül hátfájás.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Melltartó nélkül 01

Fotó: Pixabay.com

A mellet egyesek szerint az úgynevezett Cooper-szalagok tartják, amelyeket 1840-ben fedezett fel Sir Astley Paston Cooper brit sebész és anatómus. Ma is vannak olyan szakértők, akik vitatják ezek szerepét, mások szerint viszont a mell alátámasztására azért van szükség, mert ezeket a szalagokat, amelyek valójában nem mások, mint rostos kötőszövet, támogatni kell a feladatuk elvégzésében. Fontos feladatuk az is, hogy körülvegyék, és védjék a tejmirigyeket. A támasztó funkciójuk egyénről egyénre változhat.

Melltartó nélkül 02

Fotó: Pixabay.com

Ez az oka annak is, hogy nem lehet egyértelmű, mindenkire érvényes választ adni arra, szükség van-e minden körülmények közt a melltartó viselésére. Egyetlen olyan helyzet van, amikor mindenkinek melltartót kell viselnie, ez pedig a sportolás. A melltartó nélküli edzés ugyanis akár mikrosérüléseket is okozhat a mell szövetében, extrém esetben pedig striák is kialakulhatnak rajta a túlzott terhelés következtében. Egyes nőknél viszont már az olyan kis mozgás is megnyújthatja a mellet tartó szalagokat és a bőrt, mint az otthoni jövés-menés.

Melltartó nélkül 03

Fotó: Pixabay.com

Maga a melltartóviselés azonban nem fogja sem feszesebbé, sem lógósabbá tenni a melledet. Abban, hogy milyen a melled állapota, számos más tényező is szerepet játszik, a hízás-fogyástól a terhességek számáig, a szoptatásig, de a genetika és a kor sem mellékes. Az életmód is fontos, a dohányzás például hozzájárul a bőr öregedéséhez, és így a mell megereszkedéséhez. Épp ezért nem mondhatjuk, hogy önmagában a melltartó nélküliségtől ereszkedne meg a melled. Ilyen tanulmányt, épp az egyéni különbségek miatt nehéz is lenne elvégezni, hiszen amitől az egyik nő melle lejjebb ereszkedik, az a másiknak meg sem kottyan. Ráadásul, ha a számítógép előtt ülsz, és így nem viselsz melltartót, akkor alig teszed ki mozgásnak a melledet, legalábbis sokkal kevesebb a terhelés, mintha például aktívan takarítanál otthon.

A lényeg valójában az, hogy ha melltartót viselsz, az kényelmes legyen. Akármilyen csinos is egy push-up, ha szorít vagy túl laza, akkor nem tölti be a funkcióját, és többet árt, mint használ.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?