MEDICINA

Itt az újabb ötlet koronavírus ellen, erre senki se számított

Jelen pillanatban a maszk a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze. Azonban nem biztos, hogy ez elég, ugyanis a kórokozó bárhol megtapadhat, a ruhánkon is. Ezt védi ki egy zseniális új találmány!
címkék:

A koronavírus elleni védekezés legjobb formája még mindig a távolságtartás, a maszk és a gyakori kézmosás, illetve kézfertőtlenítés. Ám a kutatók folyamatosan kísérleteznek azokkal az eszközökkel, amelyek hatékonyan védhetik használójukat a vírustól.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Több ruházati cég is piacra dobott például olyan textileket, amelyeket vírustaszító bevonattal láttak el, és amelyekből hamarosan ruházati cikkek készülnek majd. Az egyelőre üzleti titok, milyen vegyületekből áll össze a ViroFormula, ViralOff vagy PROTX2 AV névre keresztelt textilbevonat, de a cégek állítják, hogy ez a vírusvédelmi réteg 10 percen belül képes elpusztítani a kórokozót. Az egyik sportruházati cég már a védőmaszkját is ezzel a bevonattal kezelte – nem csoda, hogy a maszk-készleteik júliusban egy óra alatt kifogytak.

Maszk 01

Fotó: Pixabay.com

A vírustaszító bevonatok alapjául általában az ezüstöt használják, amely képes megkötni a kórokozókat. Ehhez adódik hozzá az a technológia, amely a vírus lipidburkát támadja meg, a szappanhoz hasonlóan. Az eddigi tesztek szerint az így kezelt anyagok a vírusok 99,9 százalékát képesek elpusztítani.

Az antibakteriális textil egyébként egyáltalán nem új találmány, bizonyos bevonatok képesek végezni a különböző baktériumokkal. A talpbetéteknél eddig is használták az ezüst-impregnálást, amely a lábszagot okozó baktériumok szaporodását gátolja. Most az arcmaszkokban próbálják hasznosítani ugyanezt a technológiát, hogy meggátolják a vírus bekerülését a légutakba.

A vírusok és baktériumok DNS-ében ugyanis vannak foszfor- és kénalapú molekulák, amelyekhez az ezüstionok képesek hozzákapcsolódni. Ezzel viszont megzavarják a vírus-DNS-t, így a vírus vagy más kórokozó képtelen szaporodni. A vírust ezenkívül koleszterinből álló membrán veszi körül, erre ahhoz van szüksége, hogy behatolhasson az emberi sejtekbe. Ha ez a membrán károsodik, a vírusfertőzés egész mechanizmusa felborul, így a vírus elveszti fertőzőképességét.

Maszk 02

Fotó: Pixabay.com

Ez a folyamat azonban nem gyors, néha órákra is szükség van hozzá. Ezért adnak olyan fémeket a bevonathoz, amelyek kórokozó-pusztító hatásukról ismertek, például ezüst-titániumot. Ezek ugyanis azonnal megölik a vírusokat.

A bevonatok persze szintén nem jelentenek százszázalékos védelmet, hiszen adott esetben nagyon sok kórokozónak lehetünk kitéve. Ugyanakkor viszont már azzal is tehetünk valamit, ha egy textilmaszkkal csökkentjük a levegőbe kerülő, esetlegesen vírust tartalmazó aeroszolok mennyiségét. A lényeg tehát továbbra is az, hogy lehetőleg mindenki viseljen maszkot, és tartsuk be a kézmosás, valamint a távolságtartás szabályait.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?