Létrehozva: 2020.09.15.

Itt az újabb ötlet koronavírus ellen, erre senki se számított

Jelen pillanatban a maszk a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszköze. Azonban nem biztos, hogy ez elég, ugyanis a kórokozó bárhol megtapadhat, a ruhánkon is. Ezt védi ki egy zseniális új találmány!

Szerző Horváth Gabi

A koronavírus elleni védekezés legjobb formája még mindig a távolságtartás, a maszk és a gyakori kézmosás, illetve kézfertőtlenítés. Ám a kutatók folyamatosan kísérleteznek azokkal az eszközökkel, amelyek hatékonyan védhetik használójukat a vírustól.

Több ruházati cég is piacra dobott például olyan textileket, amelyeket vírustaszító bevonattal láttak el, és amelyekből hamarosan ruházati cikkek készülnek majd. Az egyelőre üzleti titok, milyen vegyületekből áll össze a ViroFormula, ViralOff vagy PROTX2 AV névre keresztelt textilbevonat, de a cégek állítják, hogy ez a vírusvédelmi réteg 10 percen belül képes elpusztítani a kórokozót. Az egyik sportruházati cég már a védőmaszkját is ezzel a bevonattal kezelte – nem csoda, hogy a maszk-készleteik júliusban egy óra alatt kifogytak.

Fotó: Pixabay.com

A vírustaszító bevonatok alapjául általában az ezüstöt használják, amely képes megkötni a kórokozókat. Ehhez adódik hozzá az a technológia, amely a vírus lipidburkát támadja meg, a szappanhoz hasonlóan. Az eddigi tesztek szerint az így kezelt anyagok a vírusok 99,9 százalékát képesek elpusztítani.

Az antibakteriális textil egyébként egyáltalán nem új találmány, bizonyos bevonatok képesek végezni a különböző baktériumokkal. A talpbetéteknél eddig is használták az ezüst-impregnálást, amely a lábszagot okozó baktériumok szaporodását gátolja. Most az arcmaszkokban próbálják hasznosítani ugyanezt a technológiát, hogy meggátolják a vírus bekerülését a légutakba.

A vírusok és baktériumok DNS-ében ugyanis vannak foszfor- és kénalapú molekulák, amelyekhez az ezüstionok képesek hozzákapcsolódni. Ezzel viszont megzavarják a vírus-DNS-t, így a vírus vagy más kórokozó képtelen szaporodni. A vírust ezenkívül koleszterinből álló membrán veszi körül, erre ahhoz van szüksége, hogy behatolhasson az emberi sejtekbe. Ha ez a membrán károsodik, a vírusfertőzés egész mechanizmusa felborul, így a vírus elveszti fertőzőképességét.

Fotó: Pixabay.com

Ez a folyamat azonban nem gyors, néha órákra is szükség van hozzá. Ezért adnak olyan fémeket a bevonathoz, amelyek kórokozó-pusztító hatásukról ismertek, például ezüst-titániumot. Ezek ugyanis azonnal megölik a vírusokat.

A bevonatok persze szintén nem jelentenek százszázalékos védelmet, hiszen adott esetben nagyon sok kórokozónak lehetünk kitéve. Ugyanakkor viszont már azzal is tehetünk valamit, ha egy textilmaszkkal csökkentjük a levegőbe kerülő, esetlegesen vírust tartalmazó aeroszolok mennyiségét. A lényeg tehát továbbra is az, hogy lehetőleg mindenki viseljen maszkot, és tartsuk be a kézmosás, valamint a távolságtartás szabályait.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

mandiner.hu

Félelmetes fejlemények: megvannak az oroszok lengyel célpontjai

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

magyarnemzet.hu

Megérkeztek a helyszíni fotók a reggeli metrógázolásról

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet