MEDICINA

Itt az első bárány-ember! Ez lesz a megoldás a cukorbetegségre?

Amerikai kutatók létrehozták az első bárány-ember hibridet, ez pedig kikövezheti az utat az emberi szervek állatok testében való növesztése felé. Így könnyebb lenne szervekhez jutni a szervátültetésekhez, és az új eljárás akár a cukorbetegség gyógymódjához is elvezethet.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Stanford Egyetem kutatócsoportja emberi és bárány-sejtekkel egyaránt rendelkező hibrid embriókat hozott létre és azokat az állati „béranyák” három hétig képesek voltak életben tartani. A következő lépésben azt remélik, hogy az emberi őssejteket a birkaembriókba juttatva képesek lesznek olyan egészséges, emberi szervezetbe is beültethető szerveket létrehozni, amilyen például a hasnyálmirigy.

Régebben a sertés-ember hibridek létrehozását követte figyelemmel a közvélemény, ám ezeket a kísérleteket nem sikerült a következő lépésig, az egészséges emberi szervek létrehozásáig eljuttatni. Az amerikai Stanford Egyetem kutatócsoportja azonban patkányokban hozott létre egészséges egér-hasnyálmirigyet – ezt beültetve a cukorbeteg egerekbe, azok meggyógyultak. Dr. Hiro Nakuachi genetikus professzor szerint 5-10 éven belül eljöhet az az idő, amikor az ember-bárány hibridekben egészséges emberi szerveket lehet létrehozni.

Az így létrehozott szervek segíthetnének enyhíteni a világszerte fennálló szervdonor-hiányt, és azok számára is megoldást jelenthetne, akiknek 1-es típusú cukorbetegsége gyógyulhatna meg az egészséges hasnyálmirigy beültetése után.

A kísérleteket természetesen sok ellentmondás övezi: az állati jogok szószólói éppúgy felszólaltak ellenük, mint egyes bioetikával foglalkozó szervezetek. Mások annak szabnának határt, hogy egy ilyen hibridben mennyi lehet az állati, és az emberi sejt – ha túl nagyra nő az emberi sejtek száma, a kísérleteket etikai okok miatt nem folytathatják.

Azok a kísérletek, amelyek a sertések vagy bárányok szerveinek közvetlen emberi beültetésére irányultak, nem voltak sikeresek, ám a kutatók szerint az emberi őssejtek segítségével létrehozott hibrid szervek megfelelőek lehetnek az emberek számára.

Forrás: Daily Mail

címkék:
És ezeket olvastad már?