MEDICINA

Itt a műköröm allergia! Sok nőt félrekezelnek. Az ujjaidat is elveszítheted!

Gondoltad volna, hogy miközben a mûkörmösnél szépülsz, az egészségére is ártalmas anyagokkal érintkezel? Súlyos mérgezés lehet a vége!
címkék:

Súlyos allergiás roham!

Ma már egy körömlakknak is számos elvárásnak kell megfelelnie: legyen ellenálló, tartós, s persze divatos is. Ám nem árt, ha tudod, hogy a körmök ápolásához használt készítmények összetevői allergizálhatnak. Az allergiát okozó kémiai anyag tartós jelenléte esetén kezdetben bőrgyulladás, azaz kontakt dermatitisz vagy ekcéma alakul ki, később azonban súlyos következményekkel járhat. Előfordulhat, hogy az egész testre kiterjedő allergiás rohamot kaphatunk, amely súlyosabb esetben nemcsak bőrpirosodást, égő, viszkető érzést, hanem keringési zavarokat is okozhatnak. Az erek ugyanis összehúzódhatnak, ez pedig a keringés leállását idézheti elő az ujjakban. Ez szélsőséges esetben ujjamputációhoz is vezethet.

Alattomos körömallergia!

Sokan szenvednek az allergiától, a körömallergia azonban alattomosan támad, gyakran az orvosok sem ismerik fel rögtön. Az allergiás tünetek megjelenését a legtöbb esetben a ragasztóanyagban található metil- metakrilát okozza, de ezeken felül mérgezést okozhat a fedőrétegben található nitrocellulóz, a gyanták, vinilek, poliészterek, akrilátok, guanin és bizmut-oxiklorid, (atyaég ez mind ott van a ragasztóban, a lakkban, a fedőfényben!) amelyek a legtöbb esetben megtalálhatóak a műkörömhöz használt alapanyagokban. Természetesen nem kell pánikba esni, ám ha műkörmöd van, és olyan allergiától szenvedsz, amelynek nem találják az okát, érdemes a szakorvostól beutalót kérni egy gyors, és fájdalommentes epicután bőrtesztre. Előtte azonban nem árt ha a körmösöd segítséged kéred, és tájékozódsz az általa használt anyagokat illetően.

címkék:
És ezeket olvastad már?