MEDICINA

Íme, a tej, ami egy szép napon életmentő lehet

Az antibiotikum fontos gyógyszer, de ha túl sokat használjuk, vagy indokolatlanul alkalmazzuk, azzal az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok kialakulását segítjük. Ez pedig már mos is komoly problémákat okoz. De vajon mi lehet a megoldás? Hitted volna, hogy az egyik állatfaj teje?

Az antibiotikum-rezisztens baktériumok egyre nehezebben kezelhetővé teszik az olyan bakteriális fertőzéseket, mint a szalmonella vagy a tuberkolózis. Épp ezért kell nagyon óvatosan bánni ezekkel a gyógyszerekkel: csak akkor használni, amikor az orvos felírja, és mindig végig szedni a kúrát. De a nagyüzemi mezőgazdaságból származó hús is az antibiotikumok forrása lehet.

kacsacsoru emlos 01

Fotó: Pixabay.com

És itt lép be a képbe az Ausztráliában élő, fura külsejű kacsacsőrű emlős. Ennek a tojásokat rakó emlősállatnak a teje ausztrál kutatók szerint olyan fehérjét tartalmaz, amely nemcsak erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, hanem azzal a különös képességgel is, hogy a kacsacsőrű emlősök utódainak testében csak a kórokozó baktériumokat pusztítja el, a hasznos baktériumokat érintetlenül hagyja.

Ha ezt a felfedezést sikerülne az emberi gyógyászatban is hasznosítani, az óriási eredményeket hozhatna. Ma ugyanis az antibiotikum-szedés egyik legnagyobb hátulütője az, hogy a szer a belek hasznos baktériumflóráját is felborítja. Ezért kell ilyenkor probiotikumokat is szedni, az egészséges bélflóra ugyanis az immunrendszer megfelelő működésének egyik fontos feltétele.

kacsacsoru emlos 02

Fotó: Pixabay.com

De vajon miért ilyen különleges a kacsacsőrű emlős teje? Azért, mert az emlő helyett a kis kacsacsőrű emlősök anyjuk szőréről nyalogatják le a tejet – ez pedig azt is jelenti, hogy az már nem steril, amikor elfogyasztják. Amikor a kutatók megvizsgálták a tejben levő fehérjét, az alakját, szerkezetét is másnak találták, mint az összes többi faj tejében levő fehérjékét. Néhány kísérletet már el is végeztek ezzel a fehérjével, amely a legveszélyesebb baktériumokkal szemben is hatásosnak bizonyult.

kacsacsoru emlos 03

Fotó: Pixabay.com

De ez nem az egyetlen különleges tulajdonsága a kacsacsőrű emlősnek. Az állat mérget is képes kibocsátani, ez pedig egy emberi hormon változatát is tartalmazza, amely képes serkenteni az inzulintermelést az emberi szervezetben, ráadásul lassabban bomlik le, mint az emberi hormonok.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?