MEDICINA

Ilyen finomat még nem ettél: Készíts vajat egyszerűen otthon

Bolti margarint vagy pasztőrözött tejből készült vajat eszel? Akkor nem is tudod, milyen az igazi, organikus tejszínből, otthon készült, valódi vaj! Próbáld ki!

A boltban kapható vaj adalékanyagokkal van tele, és ellenőrizhetetlen, pasztörizált tejből készült. A friss, organikus tejszín vitaminjai, ásványi anyagai hiányoznak belőle. Inkább készítsd el otthon a vajat, így fogod tudni pontosan, mi van benne, és hogyan készült.

HOZZÁVALÓK

  • 2 csésze organikus tejszín
  • tengeri só ízlés szerint, ha sósan szereted

 

ELKÉSZÍTÉS KONYHAI ROBOTGÉPBEN

1. Tedd konyhai robotba a tejszínt, és keverd 10 percig. Először kemény tejszínhabot kapsz, majd egy idő után a krém elzsírosodik, és két alkotórészre válik szét: híg folyadékra, azaz íróra és vajra.

2. Válaszd el a vajat az írótól, azaz öntsd le róla a folyadékot.

3. Tedd szűrőbe, és öblítsd le hideg vízzel. Közben fordíts meg egy kanállal, hogy mindenütt érje a víz. Folytasd ezt, míg tiszta nem lesz a vaj. A sózatlan vaj el is készült ezzel. Ha sózni szeretnéd, ekkor szórd bele a negyed teáskanálnyi sót, és keverd össze.

4. A szűrőkanálba tett vajat nyomkodd le fakanállal, kipréselve belőle a maradék írót.

5. Köcsögben vagy tartóban tedd a hűtőbe. Mivel organikus, hónapokig megtartja frissességét.

ELKÉSZÍTÉS BEFÕTTESÜVEGBEN

1. Egy nagy befőttesüvegbe önts egyharmadáig organikus tejszínt.

2. Zárd le jól a tetejét, és rázd vehemensen, nagy mozdulatokkal három percig. (Gyakorlottak már egy perc alatt elkészülnek!).

3. A tejszín ugyanazokat a stádiumokat fogja bejárni, mintha géppel csinálnád. Először tejszínhab lesz, utána szétválik vajra és íróra.

4. Öntsd le róla az írót, és öblítsd le hideg vízzel. A hideg vízzel is rázd jól össze egy párszor. Ha sózni szeretnéd, most szórd bele az üvegbe a pici sót, és rázd vele össze.

5. Szűrd le, majd tedd tartóba az elkészült vajat. Ha levet ereszt, azt is öntsd le alóla. Hűtőben tárold.

 MIÉRT EGÉSZSÉGES A VALÓDI VAJ?

Nyers, organikus tejből készül, ami gazdag ásványi anyagokban, A- és D-vitaminban.

Az A-vitamin felelős a szem egészségéért, nélkülözhetetlen a szövetek, a fog, a bőr számára. Véd a rák ellen, és a kialakult tumorral is felveszi a harcot. Az A-vitaminra szükség van a pajzsmirigy és a mellékvesék egészséges működtetéséhez. Ezek állapotától függ a szív- és érrendszer működése.

A vajban lévő lecitin segíti a felszívódást, emellett a koleszterin és más, a zsírt alkotó részek anyagcseréjét.

A vajban nagy mennyiségben található antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök pusztításától az ütőerekben.

És ezeket olvastad már?