MEDICINA

Ilyen durva módon rövidíti meg életedet a testháj

Félelmetes eredményre jutottak a szakemberek. Nagyon fontos figyelni a testünkre!
  • Szerző: Ripost

Az orvosok évek óta figyelmeztetnek rá, hogy az elhízás komoly veszélyeket hordoz. Egy új tanulmány viszont arra is rámutat, hogy már enyhébb mértékű BMI növekedés is nagyon komoly károkat tud okozni.

A BMI lényegében egy mérőszám. Az egyén testtömegét és testmagasságát veti össze, ebből számolja ki, hogy milyen az illető úgynevezett testtömegindexe.

A normális érték 18,5 és 24,99 között mozog,

ez alatt soványságról, fölötte pedig elhízásról beszélünk attól függően, hogy mekkora az eltérés az ideális tartománytól. Egy 75 kilós, 165 centis nő BMI-je például 26,6, ami elhízást még nem jelent, túlsúlyt viszont igen. Ugyanakkor egy ugyanilyen magas, viszont 85 kilós nő már az 1. fokú elhízás szakaszában van a 30,1-es BMI-vel.

A tanulmány szerint azoknak az embereknek, akik a túlsúlyos tartományba esnek, számolniuk kell azzal, hogy 11%-kal nagyobb az esélyük a 70 év előtti elhalálozásra. Ugyanakkor az 1. fokú elhízás máris jelentősen növeli a halálozás valószínűségét: a normál testsúlyosokhoz képest

45 %-kal nagyobb az esély a tragédia bekövetkeztére 70 éves korunk előtt!

Ezek meglehetősen ijesztő adatok, éppen ezért nem mindegy, mennyire volt alapos és körültekintő a tanulmány. Állítólag egy valóban átfogó vizsgálatról van szó. 4 millió embert vettek hozzá alapul 32 országból, a dohányosokat pedig kizárták, hogy ne legyen a dohányzás torzító és befolyásoló tényező. A számok tehát magasak, így alapos okunk van feltételezni, hogy a kutatás megalapozottnak tekinthető... Érdemes tehát nem csak a külsőnk, hanem egészségünk érdekében is komolyan odafigyelni ideális testsúlyunkra és az alakunkra!

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?