MEDICINA

Ijesztő dolgot közöltek a tudósok: így gyilkol az e-cigaretta

Mégsem ártalmatlan a hagyományos cigarettát helyettesítő eszköz, sőt, akár rákot is okozhat.
  • Szerző: Ripost

Nagy mennyiségű rákkeltő anyagot tartalmaznak egyes aromás elektromos cigaretták egy új amerikai kutatás szerint.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A JAMA Internal Medicine című orvosi szaklapban hétfőn közzétett tanulmány a rákkeltő pulegon vegyület aggasztóan nagy koncentrációját mutatta ki a mentolos és mentás ízesítésű e-cigarettákban és égésmentes dohánytermékekben.

„A szövetségi gyógyszer- és élelmiszer-hatóságnak (FDA) intézkednie kell, hogy enyhítse a pulegonnal összefüggő egészségi kockázatokat az előtt, hogy az égő dohányárut fogyasztók számára alternatívaként ajánlanák a mentás és mentolos e-cigarettákat, valamint égésmentes dohánytermékeket” – mondta Sven-Eric Jordt, a tanulmány vezető szerzője, a Duke Egyetem aneszteziológia professzora.

A mentanövényekből – borsmenta, fodormenta, csombormenta – kivont olaj alkotórésze, a pulegon máj- és tüdőrákot és más sejtburjánzást okozhat rágcsálóknál, amelyeknek szájon át adták a vegyületet – írták a kutatók.

Az FDA tavaly – fogyasztói petíciók nyomán – megtiltotta, hogy a pulegont élelmiszerek mesterséges ízadalékaként használják.

A kutatók összehasonlították az amerikai járványügyi központ (CDC) által jelentett pulegonmennyiséget az FDA által közölt adattal. Azt találták, hogy az e-cigaretták és égésmentes dohánytermékek pulegontartalma meghaladja a kockázati küszöböt, de a hagyományos mentolos cigarettákban lévő mennyiség a küszöb alatt maradt.

Az e-cigarettázók belélegezte pulegon koncentrációja akár ezerszerese is lehet a mentolos cigarettát szívók által belélegzett pulegonénak – állapította meg a Duke kutatócsoportja.

Az amerikai kormány múlt héten jelentette be, hogy az ízesített e-cigaretták árusításának tiltását tervezi az után, hogy több mint 450 ember megbetegedett és legalább hatan meghaltak az e-cigarettázással kapcsolatos tüdőbetegségekben az országban.

A CDC hétfői bejelentése szerint elindította sürgősségi műveleti központjainak (EOC) működését, hogy segítse az e-cigarettával összefüggő tüdőbetegségek vizsgálatát.

A CDC kiemelt fontosságúnak tartja, hogy megállapítsa, mi okozza az e-cigarettával összefüggő megbetegedéseket, sérüléseket és halálozásokat – írta közleményében Robert Redfield igazgató.

Noha eddig nem hoztak összefüggésbe egyetlen termékkel vagy összetevővel sem megbetegedéseket, halálokat, a hatóság arra szólította fel a fogyasztókat, hogy ne használjanak e-cigarettát.

Akik mégis folytatják, azok kerüljék az utcán árult termékeket, ne használjanak marihuánából kivont olajokat és kerüljék az E-vitamin-acetátot tartalmazó termékeket.

És ezeket olvastad már?