MEDICINA

Így teszi tönkre a tűsarkú a lábadat!

Alig várod, hogy lerúgd végre a tûsarkút? Nem csodáljuk! De azt tudtad, hogy a magas sarkú cipő nemcsak pokoli fájdalmakat, hanem csonttorzulást is okoz? Sőt, tönkre teheti a tartásodat és az alakodat is.
címkék:

Azért imádjuk a magas sarkú cipőt, mert szexi és magabiztossá tesz. De bármennyire is előnyös viselet, jobb, ha csak akkor hordod, amikor tényleg muszáj! És nem csak azért, mert több órán át állni és járni benne pokolian fárasztó! A legújabb kutatások szerint a tűsarkú cipő számos egészségügyi problémát, sőt, testi deformitást okoz!

Tönkreteszi az alakod!

A lokális izomcsoportok, az inak és a csontok, sőt a láb kötőszövetei is megszenvedik, ha magas sarkúba kényszeríted magad. Egy 2012-es tanulmány szerint

a tűsarkú tartós viselése megváltoztatja a testtartást és megrövidíti a vádli izmait!

Magas sarkú cipőben

a súlypont előbbre kerül, a csípő és a gerinc pedig kibillen az egyensúlyából!

Torzul a lábfej, s ez balesetekhez vezet

A megváltozott tartás egyes kutatások szerint 26 százalékkal nagyobb terhelést ró a térdekre. Nem véletlen, hogy a térdízület belső oldala a nőknél az ízületi fájdalmak egyik gyakori helye. Eközben a megváltozott egyensúlyi helyzet miatt nő a megbicsaklások és bokasérülések veszélye is.

A vádli izmai összehúzódnak, megfeszülnek, és akár tartósan is megrövidülhetnek a tűsarkú viselése hatására. Az Achilles-ín ugyanígy reagál a tűsarkú által kialakított természetellenes lábfejtartásra.

Bütyök, kinövés, daganat: mind tűsarkútól!

A szűk cipőktől bütyök alakulhat ki a nagyujj tövében. A többi ujj viszont torzulhat, mivel a szűk cipőkben hajlított állásba kényszerülnek. A harmadik és a negyedik lábujj közötti idegeken  Morton-neuróma - egy orsószerű jóindulatú daganat - jelenhet meg, szintén a cipő szorítása miatt. Ha feltűnően gyakran fáj és zsibbad a lábad, akár ez is lehet a bajod.

A cipő kemény hátsó része a sarkon is csontkinövéseket okozhat,

a testtartás megváltozása komoly többletterhelést ró a nagylábujj tövére, ez tartós fájdalomhoz is vezethet.

Vajon tényleg megéri ez a sok nyűg, hogy minden nap dögösnek érezd magad? Szerencsére idén nyáron a lapos sarkú szandál és a saru a divat. Szépen lakkozott körmökkel szupercsinos lehetsz kényelmes lábbelivel is!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?