MEDICINA

Így szabadulhatsz meg a leggyorsabban az őszi náthától

Hirtelen köszöntött ránk a hideg ősz, ami egyúttal azt is jelenti, hogy mostantól a náthaszezonnal is számolnunk kell. De vajon mit tehetsz, hogy minél hamarabb kilábalj a betegségből, ha egyszer utolért?
címkék:
  • Szerző: Ripost

Azt mondják, a nátha gyógyszer nélkül egy hétig tart, gyógyszerekkel pedig hét napig.

Ám egy finn kutatás szerint a cinktabletta segíthet lerövidíteni a nátha időtartamát.

A kutatók szerint napi 80-92 milligramm cink beszedése az átlagos 7 napról 3 napra rövidíti a náthás időszakot. Ennek a jelenségnek az lehet az oka, hogy a cink akadályozza a náthát okozó vírusok szaporodását, és egy olyan fehérje működését is gátolja, amely kapuként szolgál a vírusok számára.

A cinktartalmú étrendkiegészítő szedését érdemes már az első tünetek jelentkezésekor elkezdened. Ha a kapuként szolgáló fehérje működése akadályoztatva van, eleve kevesebb vírus jut a szervezetedbe, és így a cink még jobban ki tudja fejteni a hatását. A legjobb, ha a kezelés még a betegség első 24 órájában megkezdődik.

Az étrendkiegészítő tablettákat oszd el egyenletesen a nap folyamán, de 80-100 milligrammnál többet ne vegyél be, mivel ez émelygést és gyomorproblémákat okozhat. A cinktablettákat minél lassabban szopogasd el, így a cinkionok hosszabb ideig tartózkodnak a torkod közelében, ahol kifejtik gyulladáscsökkentő hatásukat, és máris enyhítik a torokfájást. A többi kellemetlen tünetet pedig szükség esetén lázcsillapítóval és orrcseppel kezelheted.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Lazac, töltött káposzta, pulykasült? Segítünk, hogy mi kerüljön karácsonykor az asztalra

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?