MEDICINA

Így lett a 300 fős esküvőből halálos szuperterjesztő esemény

Az ifjú pár csak a megszokott módon akart ünnepelni. Ráadásul nem is az eseményen részt vevő vendégekre volt a legveszélyesebb a vírus.

Az Egyesült Államok Washington államában egy novemberi, népes, ráadásul zárt térben tartott esküvő vált veszélyes szuperterjesztő eseménnyé, amelyhez legalább hat haláleset köthető. Az áldozatok mindegyike idősotthonokban él, és részt sem vett az eseményen. De hogy lehetséges ez?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Esküvő 01

Fotó: Pixabay.com

Az ifjú pár súlyosan megszegte az államban érvényben levő szabályokat, amelyek szerint az esküvőkön legfeljebb 30 ember vehet részt. Ezen a lagzin háromszázan voltak, és legalább 40 ember itt kapta el a koronavírus-fertőzést. Ami pedig még ennél is rosszabb, több vendég is idősotthoni dolgozó volt, akik gondozottjaiknak adták tovább a vírust – ennek pedig legalább 6 halálos áldozata volt.

Mivel egy idősotthoni dolgozó nagyon sok bentlakót lát el, egyelőre azt sem tudják, hogy az otthonoknak pontosan mely lakói kerültek közvetlen kapcsolatba azokkal a dolgozókkal, akik elmentek az esküvőre, és ott megfertőződhettek. Nagy erőkkel folyik a kontaktkutatás, és a hat bizonyítottan érintett haláleseten kívül további négyet vizsgálnak.

Esküvő 02

Fotó: Pixabay.com

Az esküvő egy nagy mezőgazdasági épületben zajlott nagyjából 5-6 órán keresztül, a szokásos módon – étellel, itallal, tánccal. A vendégeknek tettek ki ugyan maszkokat, de csak kevesen viselték őket. Ráadásul a vendégek sokfelől érkeztek, így a fertőzöttek széles körben terjeszthették a koronavírust. Az államban azóta teljesen betiltották a zárt helyen tartott esküvőket és esküvői fogadásokat, és minden más esküvő létszámát továbbra is 30 főben limitálják.

Ez csak egy tragikus eset azok közül, amelyek világosan megmutatják, hogy milyen veszélyesek lehetnek a beltéri összejövetelek, még akkor is, ha azok családi jellegűek. Egy másik, nyári amerikai esküvő 177 fertőzéssel és 7 halálos áldozattal hozható összefüggésbe, míg októberben egy kanadai spinning-terem vált a fertőzés gócpontjává, legalább 69 ember kapta el itt a koronavírust. A járványügyi szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy az ünnepek alatt is tartsuk be a védekezés szabályait. Lehetőleg tartsunk távolságot mindenkitől, akivel nem élünk egy háztartásban, kerüljük az ölelkezést, a puszit, viseljünk maszkot, és mossunk gyakran kezet. A legjobb, ha most inkább szűk körben ünneplünk, csak kis létszámú, minden elővigyázatosságot betartó látogatásokat tervezünk. Aki pedig bármilyen tünetet észlel magán, azonnal mondjon le minden meghívást, és maradjon otthon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?