Létrehozva: 2017.12.02.

Így gyógyít a mobilod

A mobiltelefon nemcsak arra jó, hogy folyamatosan kapcsolatban légy az ismerõseiddel, vagy cuki kiscicás fotókat ossz meg a neten. Az applikációk sorában sok olyan is van, amelyik segít megvédeni a saját egészségedet, vagy akár másokét. Az Országos Mentõszolgálat például nemrég egy életmentést támogató appot mutatott be.

Magyarországon évente 20-25 ezer hirtelen keringésleállás és hirtelen szívhalál történik - ezek közül mintegy 7 ezer esetben közterületen éri baj a beteget. A túlélési esélyeket jelentősen javíthatná, ha mindenki ismerné az újraélesztés lépéseit. Ezt segíti az Országos Mentőszolgálat egyéves fejlesztőmunka eredményeként kiadott Szív City elnevezésű applikációja, amely a helyes lépések végrehajtásában segíti a laikusokat. Az app október 17-én, az újraélesztés világnapja után egy nappal kezdett működni, és a világon egyedülállónak számít.

Amint a regisztrált felhasználó riasztást kap, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap ahhoz, hogy megtalálja az eset helyszínét. A mellkaskompresszió kivitelezését a kattintás után elinduló metronóm segíti. Az appon keresztül a mentőirányítással is kapcsolatba lehet lépni, ahonnan újabb hasznos tanácsok érkeznek az újraélesztéshez. Az applikációs Android és IOS rendszerre egyaránt letölthető.

Ez az új app csak egy példa arra, milyen hasznos lehet a mobilunk az egészség megőrzésében. Ha már úgyis egész nap a kezünkben van, érdemes rátelepíteni néhány olyan applikációt, amely az egészségünk megőrzésében vagy a másoknak való segítségnyújtásban segíthet.  A következő alkalmazásokat mindenképp érdemes feltelepíteni a telefonunkra.

MeNTA (Mobil EgészségNapló és Tájékoztató Alkalmazás): Az Állami Egészségügyi és Ellátó Központ által kifejlesztett alkalmazásban nyomon követhetjük testsúlyunkat, vércukorszintünket, táplálkozási és mozgásnaplót vezethetünk, de gyógyszer- és szolgáltatáskereső, illetve egy egészségügyi kalauz is az alkalmazás része.

Hydro Coach: az alkalmazás segítségével kiszámíthatjuk, mennyi folyadékra van szükségünk, nyomon követhetjük, mennyit is iszunk valójában, az app pedig rendszeres időközönként figyelmeztet a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Elsősegély: váratlan helyzetben nagyon jól jöhet, ha tudjuk, mit kell tenni. Ebben segít az elsősegély applikáció.

Laborlelet kisokos: nehéz kivárni, amíg a laborleleteinkkel eljutunk a kezelőorvosunkhoz, aki végre értelmezi azokat. Ez az alkalmazás abban segít, hogy megértsük, mi van a leletben.

Hölgynaptár: a ciklus nyomon követésére, illetve az egyéb nőgyógyászati események és tünetek tárolására alkalmas app része az orvoskereső is. Ha orvosunk regisztrált a GynAssist rendszerbe, a naptárban tárolt adatokat akár e-mailben is elküldhetjük neki.

Mentő: szintén a vészhelyzetek megoldásában segítő alkalmazás.

iGyógytorna: az alkalmazás otthon végezhető gyógytorna-gyakorlatsorokat küld a telefonunkra. Így könnyebbé válik az ajánlott napi 20-30 perces mozgásprogram kivitelezése.

Kell a dohány? A mobil alkalmazás a dohányzásról való leszokást segíti. Nyomon követhetjük benne, mennyi pénzt takarítunk meg a cigaretta elhagyásával, valamint azt, milyen ütemben javul az érzékszerveink működése.

Súlypont: a testsúly követésére használható applikáció. Megmutatja, melyik testtömegindex-tartományba tartozunk, illetve követi a változásokat.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

vg.hu

Karácsony Gergely váratlanul elismerte: hibát követtek el és nem marad így a nagykörúti kerékpársáv – változhat a Lánchíd forgalmi rendje is

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Elképesztően gondolkozik magáról 3 csillagjegy, ők nem kérnek bocsánatot

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet