Létrehozva: 2017.03.23.

Hétköznapi csodák a kamrából: Ismerd meg a gyógyító ételeket!

Talán nem is tudod, de számos hétköznapi étel vagy alapanyag képes felvenni a harcot a szervezetedben zajló gyulladásos folyamatokkal. Betegségeket elõzhetsz meg vagy gyõzhetsz le, ha gyakrabban fogyasztod ezeket az élelmiszereket.

A szervezet apró gyulladásai nem mindig hívják fel magukra látványos tünetekkel a figyelmet, ám akkor is ártanak, ha nem okoznak akut problémákat. Sok krónikus betegség létrejöttét segítik ugyanis, az allergiától a bőrproblémákig, az immunrendszer gyengeségétől az ízületi fájdalmakig. A feldolgozott ételek, a légszennyezettség hozzájárul a gyulladások kialakulásához. Ám ha bőségesen fogyasztod ezeket a gyulladáscsökkentő élelmiszereket, hamar megszabadulhatsz tőlük. Megmutatjuk, mi legyen mindig a kamrában.

Olívaolaj

Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású polifenolok gazdag tárháza. Az extra szűz olívaolaj zsírsavainak több mint 70 százaléka az egyszeresen telítetlen oleinsav, amely segít a vérnyomás, vlaamint a “rossz” LDL koleszterinszint csökkentésében, és a “jó”, HDL koleszterin mennyiségének növelésében.

Fűszerek és zöldfűszerek

Tele vannak egészséges növényi tápanyagokkal, ráadásul, ha bőségesen használod őket, kevesebb só és cukor kell az ételekbe – ezek ugyanis gyulladáskeltő élelmiszerek. A fahéj segít megelőzni a puffadást és egyensúlyban tartani a vércukorszintet, a kurkuma ismert gyulladáscsökkentő és rákellenes hatással rendelkezik, az oregano természetes antibiotikum, a rozmaring és a levendula pedig enyhíti a szorongást és a fájdalmat.

Hagyma és fokhagyma

Rosttartalmuk táplálékot nyújt a bélrendszerben élő hasznos baktériumok számára. A bélflóra egyensúlya pedig segíti az immunrendszer működését és gátolja a gyulladások kialakulását.

Étcsokoládé

A legalább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé az egyik legegészségesebb desszert. Segít a vérnyomás csökkentésében, a vércukorszint egyensúlyban tartásában. Napi néhány kockánál azonban nem érdemes többet fogyasztani belőle.

Avokádó

Egészséges zsírsavainak, alfa-linolésav-, fitoszterol- és karotinoid-tartalmának köszönhetően a gyulladások csökkentése mellett kordában tartja a vércukor- és koleszterinszintet, és enyhíti az ízületi fájdalmakat. Vaj és majonéz helyett is kiváló.

Keresztesvirágúak

A kelkáposzta, a karalábé, a karfiol, a káposzta, a brokkoli és a kelbimbó szulforafánjai a máj méregtelenítő munkáját segítik, így csillapítják a gyulladásokat. A glükozinolát nevű vegyületek pedig rákmegelőző hatással bírnak.

Citrusfélék

Hidratálják, és elektrolitokkal látják el a szervezetet, flavonoidjaik pedig segítenek a szabad gyökök semlegesítésében, illetve a daganatos betegségek megelőzésében. A héjuk is rendelkezik ezekkel a csodás tulajdonságokkal, így érdemes vegyszerrel nem kezeltet venni belőlük.

Biohúsok

A hagyományos körülmények között, tápmentesen tartott csirke-, sertés-, és marhahús gazdagabb a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakban, és szegényebb a gyulladáskeltő omega-6 zsírsavakban, mint tápon nevelt társaik.

Tojás

Sok szakértő szerint a tojás a tökéletes táplálék, annyi fehérje, A- és B-vitamin van benne. Lurein- és zeaxantin-tartalma javítja a látást, míg a kolin az agy és a szív működésére van jó hatással.

Hal

A lazac, a szardínia és a hering tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal, amelyek óvják a szív egészségét, csökkenti a gyulladásokat, javítják a hangulatot, és védik a bőr és a körmök egészségét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Berki Mazsi először jelent meg nyilvánosan a barátjával

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

mandiner.hu

Putyin elmondta, hogy megtámadná-e Európát

origo.hu

Megyeri Csilla reagált a szakításáról szóló pletykákra

travelo.hu

Videó: Ez a somogyi település a húsvéti dekorációk mogulja

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

ripost.hu

4 csillagjegy, akiknek óriási fordulatot ígér a húsvéti hosszú hétvége

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel