MEDICINA

Használod eleget ezt a fűszert? Ez lehet a hosszú élet egyik titka!

A hagyományos indiai fûszerrel kapcsolatban egy komoly kutatás során derült ki az élettartam növelő hatás. Sőt, arra is fény derült, hogy a cukorbetegség megelőzésében is segíthet. Lássuk tehát, miről is van szó!
  • Szerző: Ripost

A triphala nevű gyógynövénykeverék, amely voltaképpen három magas antioxidáns-tartalmú gyümölcs szárított keverékét tartalmazza, többek között emésztést elősegítő tulajdonságairól ismert. A haritaki, az amla és a bibhtaki nevű indiai gyümölcsök keveréke segíthet egyensúlyban tartani a bélflórát, támogatja a méregtelenítő folyamatokat, antioxidáns hatással látja el a szervezetet, és javítja az emésztést.

Amikor kanadai kutatók muslicákat etettek ennek a gyógynövénynek és polifenolokban gazdag probiotikumoknak a keverékével, az apró rovarok élettartama csaknem 60 százalékkal nőtt, és a korral előforduló betegségek sem jelentkeztek náluk. Ha ez az emberek esetében is megállja a helyét, akkor egy átlagosan 80 évig élő ember akár 128 éves koráig is élhet – a kutatók persze figyelmeztetnek arra, hogy a következtetéseik nem vihetők át egy az egyben az emberre, még akkor sem, ha az ember és a muslica biokémiai reakciói 75 százalékban megegyeznek.

Az állatok nemcsak tovább éltek, hanem egészségesebbek is voltak, csökkent náluk az idő múlásával előforduló betegségek, az inzulinrezisztencia, a gyulladások és az oxidatív stressz előfordulása. A tudósok szerint az ember esetében is világos, hogy a rendben levő bélflóra támogatja a szervezet egészségét, sőt, akár a depresszió is megelőzhető, ha megadjuk a bélflóránknak, amire szüksége van. A tudósok szerint ez a kísérlet szintén ezt az álláspontot látszik igazolni. Az viszont tény, hogy ha a keveréknek az emberre gyakorolt hatását is sikerül bebizonyítani, a hatás nem lesz annyira drámai, mint a muslicák esetében. Az viszont valószínű, hogy a Triphala nevű gyógynövénykeverék az emberre is jó hatással van.

És ezeket olvastad már?