MEDICINA

Ha nem látod a képen a számot, azonnal fordulj szemészhez!

Menj egy picit távolabb a monitortól és vágd rá azonnal a számot, amit látsz! Ha nem sikerül, bizony baj van a látásoddal!
  • Szerző: Ripost

Az emberiség körülbelül 4 százaléka különböző mértékben összecseréli a színeket. Magyarországon mintegy 400.000 ember él, aki színtévesztő.

Ne keverd össze: a színtévesztő nem színvak!

Röviden annyi a különbség a kettő között, hogy a színvak nem lát bizonyos színeket, vagy egyáltalán nem lát színeket, míg a színtévesztő látja őket, csak hajlamos összekeverni. Ez persze nem ennyire egyszerű, mindkét rendellenesség igen összetett, és több szintje is létezik.

A színvakok és színtévesztők nem tudnak különbséget tenni olyan színek között, amelyeket az egészséges emberek tökéletesen érzékelnek. Jellemzően genetikai okokra vezethető vissza, de előfordulhat szem-, ideg- vagy agykárosodás során és vegyi hatásra is.

Ezt a vizsgálatot lehetőleg természetes fénymegvilágítás mellett, olvasótávolságból, körülbelül 30-50 cm-ről kell elvégezni.


 

Tudtad?

Kétféle típusú lehet a színtévesztés. A vörös vagy zöld színtévesztők az átlaghoz képest más arányban keverik a színeket. Vörös színtévesztők (kevésbé érzékelik a vörös színt) több vöröset használnak, míg zöld színtévesztők (kevésbé érzékelik a zöld színt) több zöldet használnak a sárga kikeveréséhez.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?