MEDICINA

Ha ezt elolvasod, soha többé nem öntöd ki a rizs vizét

A szennyezett levegő, a hajápoló szerek, a festés, szárítás, sütés, formázás mind ártanak a frizurádnak. Egy olcsó és egyszerû szerrel megerősítheted a hajad.

Rizsvizet olcsón és nagyon egyszerűen elő tudsz állítani. Tökéletes háziszer, amely egészségesebbé és szebbé teszi a hajadat.

Miért olyan hatásos?

A rizsvíz olyan szénhidrátokban gazdag folyadék, amely megvédi a hajtüszőt a károsodástól, fényesebbé és erősebbé teszi a hajat, rendszeres használatával tincseid gyorsabban nőnek.

Alkalmazhatod a hajmosások után is, de heti kezelésként is hatásos.

Rizsvíz otthon előállítva

Fehér rizsből vagy barna rizsből is előállíthatod.

1. Módszer: Áztatás

Öblíts át alaposan egy fél csészényi rizst. Öntsd le 2-3 csésze vízzel. Hagyd ázni 15-30 percet, közben többször kavargasd át. Ez idő alatt a rizsből kioldódó inotizol (B-vitaminként ható szénhidrát) miatt a víz opálossá válik. Szűrd le. A rizst felhasználhatod főzéshez.

2. Módszer: Forralás

Fel is forralhatod a rizses vizet, de ekkor több vizet adj hozzá.

Amint felforrt, tedd félre, hagyd hűlni. A leszűrt vizet langyosan öntsd a hajadra.

3. Módszer: Erjesztés

A 15-30 percig ázott rizst szűrd le. A vizét szobahőmérsékleten (18 Celsius-fokon) hagyd állni 24-48 óráig. Az erjesztés alatt a rizsvíz hatása még intenzívebbé válik. Segíti visszaállítani a száraz, törékeny haj helyes pH-ját.

Ha a rizsvíz elkezd savanyú szagot árasztani, az jele az erjedésnek. Ekkor töltsd át a folyadékot egy Tupperware edénybe (vagy egy lezárható műanyag flakonba). Egy hétig is eláll a keverék a hűtőszekrényben. Ha zavar az erjedt rizsvíz szaga, adj hozzá néhány csepp levendula- vagy más illóolajat.

Rizsvíz a boltból

A rizsitalként forgalmazott folyadékkal is kezelheted a hajadat, csak ez költségesebb.

Hogy alkalmazd a rizsvizet

Mosás: Mosd meg a hajad a szokásos módon. Hajbalzsamot is rákenhetsz, ha azt szoktad meg. Utána öblítsd ki a hajad.

Rizsvíz: Öntsd le a hajadat langyos rizsvízzel. Ha száraz a hajad, kihagyhatod a hajsampont, és fogj azonnal a rizsvizes öblítéshez. Masszírozd bele a fejbőrödbe és nyomogasd gyengéden végig a hajszálakba a rizsvizet.

Hatóanyagok beépülése: Hagyd rajta 20-30 percig. Ezalatt az inozitol minden oldalról, teljes hosszúságában bevonja a hajszálaidat.

Rizsvíz leöblítés: Hideg vízzel öblítsd le a hajadról a rizsvizet. Utána még mindig marad egy vékony réteg inozitol a hajszálaidon, mely védelmet nyújt a sérülések, káros hatások ellen.

Fésülés, kefélés: Fésűvel, majd hajkefével távolíts el minden bogot a hajadból.

Milyen gyakran alkalmazd?

Mivel időigényes eljárás, nem célszerű naponta ismételni. Ha teheted, minden másnap, vagy hetente 1-2 alkalommal ápold vele a hajad.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?