MEDICINA

Óvatosan a gyógyteákkal, nem szabad bármennyit inni belőlük!

A gyógyteák különösen a náthás, megfázásos időszakban jelentenek nagy segítséget. Szakemberek szerint azonban érdemes ugyanolyan körültekintéssel alkalmazni őket, mint a patikában kapható gyógyszereket.
címkék:
  • Szerző:

Mindenkinek vannak rég bevált trükkjei a nátha elkerülésére és az immunrendszer karbantartására, és ebben sokszor a gyógyteák is kulcsszerepet töltenek be. A gyógyító növényekből készült orvosságok ősidők óta jelen vannak az emberiség életében, és valóban hatásos segítséget nyújthatnak. Ám míg a gyógyszereknél mindenki ügyel az adagolásra és a mellékhatásokra, addig a gyógyteák esetében ez nem feltétlen van így. Sokan úgy tekintik ezeket a gyógyító italokat, mintha üdítők lennének; pedig nem megfelelően alkalmazva még kárt is okozhatnak a szervezetedben.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagy bajt is okozhatnak a gyógyteák, ha rosszul alkalmazod őket. Fotó: Pixabay.com

Bár tény, hogy a gyógyteák sokszor kiválthatják a gyógyszereket, velük együtt azonban sokszor nem is lehet alkalmazni. Szakemberek azt javasolják, hogy aki orvosi kezelés alatt áll, mindig egyeztessen a kezelőorvosával arról, hogy milyen gyógyteát fogyaszthat. Bizonyos betegségeknél ugyanis akár állapotrosszabbodást is okozhat a rosszul megválasztott gyógytea. Például cukorbetegként a csalántea akár rosszullétet is okozhat, hiszen csökkenti a vércukorszintet. Emésztési gondok esetén az édesgyökér forrázata könnyít ugyan az emésztésen, de mellette szapora szívverést is okozhat; magas vérnyomás esetén nem ajánlott fogyasztani. Kevesen tudják, hogy az orbáncfű ugyan remek többek között az alvászavarok kezelésében, de antidepresszánsokkal például kölcsönhatásba lép. Sokak kedvence a borsmenta tea, hiszen hatásosan segíti a fogyókúrát; de aki reflux betegségben szenved, annak csak nagyon óvatosan szabad fogyasztania. A macskagyökeret is mindenki ismeri: stresszes, ideges helyzetekben megnyugtat, ellazít, segít elaludni; de alkohollal együtt nagyon veszélyes párosítás.

Ugyanolyan körültekintést igényelnek, mint a patikában kapható gyógyszerek. Fotó: Pixabay.com

Nem csupán arra érdemes figyelni, hogy milyen gyógyszereket szedsz, és milyen betegségeid vannak, de az adagolásra is, ha gyógyteákat fogyasztasz. Ugyanis erre is érvényes, hogy csak kis mértékben gyógyszer: a túladagolás komoly problémákat okozhat. Szakemberek szerint érdemes mindig elolvasni a tea csomagolásán található adagolási útmutatót, és azt szigorúan betartani: például, ha egy gyógyteát csak kúraszerűen, pár napig vagy hétig lehet fogyasztani, akkor azt soha ne lépd át. Megfelelő adagolás mellett a gyógyteák csodát tesznek a szervezettel, és a mellékhatásokra kicsi az esély; de nem helyettesítik az orvosi ellátást. Az is fontos, hogy mindig megbízható forrásból szerezd be a gyógyteákat, nem érdemes kísérletezni a saját kézzel szedett, vagy ajándékba kapott növényekkel, hiszen akár meg is mérgezheted magad.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?