MEDICINA

Veszélyes gyógyszerek: ha ezt szeded, vigyázz a sporttal!

Rendszeresen sportolsz, és azt gondolod, az edzésekben az enyhébb betegségek és a gyógyszerek sem tarthatnak vissza? Rosszul gondoltad!

A rendszeres sport jót tesz, és a legtöbb betegség esetén nem is kell lemondani az edzésekről. Ám vannak olyan gyógyszerek, amelyek mellett jobb inkább felfüggeszteni az edzéseidet. Sokszor az is megoldás lehet, ha átgondolod, mikor veszed be a gyógyszer, hogy ne legyen nagy hatással az edzésedre.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem mindegy, mikor veszed be!

Az egyik ilyen gyógyszerfajta a hashajtó. Az okot könnyű megérteni, hiszen senki sem szeretné, ha épp edzés közben kezdené kifejteni a hatását. Az ilyen gyógyszerek szedését egyébként is érdemes átgondolni. A legjobb, ha egy átmeneti székrekedés esetén inkább természetes módszerekkel próbálkozol, és gyógyszert csak orvosi javaslatra szedsz. A rostban gazdag táplálkozás, és a megfelelő folyadékfogyasztás gyakran orvosság nélkül is megoldja a problémát, és maga a mozgás is segít az ilyen jellegű panaszokon.

Gyógyszerek és sport 01

Van, amikor jobb, ha nem erőlteted az edzést (Fotó: pixabay.com)

Egyes gyógyszerek növelhetik a sérülésveszélyt

Ha depresszió vagy szorongás ellen szedsz gyógyszert, előfordulhat, hogy meghízol, és rosszabb lesz az erőnléted, csökken az energiaszinted, ami jelentősen megnehezíti a sportolást. Sajnos ebben az állapotban a sérülések veszélye is nő, mivel a mozgáskoordinációd is romlik. Épp ezért érdemes nagyon odafigyelve folytatni a sportolást, teljesen lemondani róla viszont nem jó ötlet.

Ha ilyen gyógyszerek szedését írta elő az orvos, és kellemetlenségeket tapasztalsz, feltétlenül beszélj az orvosoddal, nincs-e másik orvosság a panaszaidra. Már csak azért is, mert a testedzés maga is rendelkezik némi szorongásoldó és kedélyjavító hatással, így jó lenne, ha a gyógyszerek szedése nem akadályozná a rendszeres sportolásodat. Ha nem tudsz gyógyszert váltani, akkor mindig edzés után vedd be őket. Annyit vállalj, amennyit az aktuális erőnléted lehetővé tesz, de akármilyen enerváltnak is érzed magad, legalább egy könnyű sétát mindenképp iktass be a napi programodba.

Gyógyszerek és sport 02

Nem mindegy, mikor veszed be a gyógyszert (Fotó: pixabay.com)

Az altatók is rontják a reflexeket, álmosítanak, lelassítanak. Az allergia elleni szereknek is van ilyen tompító hatása, ráadásul a testhőt is növelik, ettől pedig túlhevülhetsz. Ilyenkor a legjobb megoldás, ha minél több időt hagysz a gyógyszer bevétele és az edzés között. Azt viszont érdemes szem előtt tartanod, hogy nem jó megoldás a gyógyszerek ötletszerű elhagyása. Mindig az orvos előírásainak megfelelően szedd őket, de titkold el a rendelőben, ha mellékhatásokat tapasztalsz – lehet, hogy egy másfajta szer lesz a megoldás!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?